Здраве и красота

Страдате ли от разстройство на съня?

Чести симптоми на проблеми със съня

19.04.2015г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да прекараш безсънна нощ е истинско бедствие. На всеки се е случвало поне веднъж. Много хора страдат от различни разстройства на съня без да осъзнават, че имат проблем.

Липсата на сън или смущенията в него вредят много на здравето. Последиците от това се натрупват, а това крие рискове от различни състояния и заболявания.

Кои са най-изявените симптоми на разстройство на съня?

Умора веднага след събуждане

Ако сте спали 8 часа и въпреки това се събудите уморени, това може да е сигнал за нарушен цикъл на съня. Тялото действа по различен начин през различните часови диапазони. От такъв синдром на постоянна умора страдат хората, работещи на смени, включително нощни.

Организмът трудно се настройва към резките ежедневни промени във времето за сън и реагира като увеличава възстановителните етапи.

Хъркане

Много възрастни хъркат. Това обикновено се счита за безвредно, но понякога може да е симптом на сънна апнея. Апнеята е опасно състояние, при което дихателните пътища се блокират и причиняват спиране на дишането по време на сън.

Заспиване през деня

Нормално е да се уморите, когато не сте спали добре през нощта. Но ако ви се случва прекалено често да заспивате през осветената част на деня, по време на работа, шофиране или продължително седене, това е признак на тежко нарушение на съня.

Свързани статии

Трудно заспиване

Ако перманентно заспивате трудно, това не бива да се възприема като норма. Трудностите със заспиването или честото будене през нощта са признак на безсъние. Безсънието или инсомния, е медицинско състояние, което намалява значително качеството на живот, нивата на енергия и предизвиква силно главоболие, намалена работоспособност и редица здравословни проблеми.

Друго заболяване

Липсата на сън или нарушенията в него могат да са сигнал за наличие на друго заболяване. Ако страдате от друго заболяване като хронична болка, депресия или друг здравословен проблем, пречещ на съня, това може да ви вкара в порочен кръг, от който се излиза само с лекарска помощ.

Постарайте се да отстраните здравословния си проблем, за да възстановите здравия сън.

Коментирай