Здраве и красота

Помощ! Как да сваля високата температура?

4-те най-често задавани въпроса за високата температура и техните отговори

28.04.2015г. / 08 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: Panadol/Shutterstock

Снимка: Panadol/Shutterstock

Това го знае всяка мама – още по време на бременността в нас се заражда желанието да закриляме „малкия човек“. Това усещане така и не ни напуска. Особено силно е през първата година след раждането.

Ето защо всяка нощ, щом чуем неутешим плач, първата ни мисъл е да положим ръка върху челото на нашето дете. И ако само при допир го усетим горещо, ... Помощ! КАКВО ДА ПРАВЯ?!

Спокойно, мами,имаме отговорите на първите четири въпроса, които вече си задавате.

Въпрос: Как да измеря правилно температурата?

Няколко са начините да проверим дали детето ни има температура.

Орално измерване – термометърът се поставя под езика, устата се затваря и се отчитат показанията. При ректалното измерване термометърът се поставя внимателно в дупето на детето и се отчитат показанията. При измерване под мишницата термометърът се поставя под нея, като се държи до тялото, докато се отчетат показанията. При измерване в ухото се поставя цифров термометър и отново се отчитат показанията.

След като сме преминали тази стъпка, логичното продължение е...

Въпрос: Коя температура се смята за висока?

За нормална температура на тялото се счита 36,6 °С. За повишена при децата приемаме температурата над 37,5°C (при орално измерване) и над 38°C при ректално измерване. И макар за всяко дете да е индивидуално, бихме могли да се ориентираме и според възрастта.

Така например, при 3-месечните бебета ректална температура над 38 градуса се счита за опасна, тъй като при тях здравословните проблеми се развиват много бързо.

Ако детето е на възраст между 3 и 6 месеца, температура над 38,3 градуса е повишена, а при малчуганите над 6 месеца критичните стойности са между 38,8 и 39,4 градуса.

Въпрос: Защо детето ми има висока температура?

Това, че е вдигнало температура, не означава задължително тежък здравословен проблем.

Между 20 и 40% от децата страдат от висока телесна температура всяка година. А причините?

И... най-важният въпрос: Как да сваля температурата?

Първото и най-важно нещо, което трябва да запомним – ако температурата на детето ни не надвишава опасните стойности за възрастта му, не е съпътствана от гърчове, повръщане, треска или други крайно обезпокоителни симптоми, можем веднага да предприемем мерки за свалянето й.

Изпитан от поколенията метод в такива ситуации е хладкият компрес на челото, крачетата и ръчичките, ако се налага. Предлагаме на детето си много течности, за да спомогнем за охлаждането на тялото и да не позволим то да се обезводни.

На второ място трябва да се уверим, че не е облечено твърде много и не е завито с прекалено дебело одеяло (ако е с памперс, временно може да го махнем, за да се излъчи от организма излишната топлина).

Гласът ни може да му повлияе успокояващо, затова не бива да спираме да му говорим, да се усмихваме и дори да му попеем (изтананикаме – според уменията) любима мелодия.

Не бива да забравяме обаче, че тези методи трябва да са в комбинация с препоръчан от педиатър температуропонижаващ продукт, съдържащ парацетамол, а не вместо него.

Няма по-добър съветник от майчинското чувство, ето защо, ако имаме дори най-малко вътрешно притеснение, че високата температура на бебчето ни може да се дължи на сериозен здравословен проблем, веднага трябва да потърсим медицинска помощ.

Снимки: Panadol/Shutterstock