Здраве и красота

Коластра – здраве за цялото семейство

Коластрата съдържа богат набор от хранителни вещества

21.04.2015г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Коластрата е първата храна, която се произвежда в гърдите на бременната. Отделя се от кърмещите майки, в първите часове след раждането, преди отделянето на кърмата. Тя има невероятно много ползи за здравето на бебето, но и на възрастните.

Ето защо в много семейства коластрата, (която може да бъде закупена от аптечната мрежа) се приема като мощен имуностимулант.

Коластрата съдържа богат набор от хранителни вещества, липидни фактори, олигозахариди, антимикробни вещества, цитокини и нуклеозиди. С нея новороденото приема над 95 различни съставки, които стимулират нормалния растеж на клетките, засилват имунитета.

Животинската коластра има идентична структура на естествената човешка коластра.

Защо е добре да приемате коластра?

Защото тя е с високо съдържание на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини А, В1, В3, В5, С, D, E, фолиева киселина, минерали и антитела, които се борят с болестотворните агенти. Нивата на антителата в коластрата могат да бъдат 100 пъти по-високи от нивата в кравето мляко.

С нейна помощ може да засилите имунитета, да повишите енергийните нива, да подобрите състоянието на нервната система, да забавите процесите на стареене, ускорява заздравяването на рани, действа противогъбично, подобрява мускулната тъкан, заздравява костите, балансира кръвната захар, намалява риска от появата на някои видове алергии и други.

Коластрата за малки деца.

Подобно на бебетата, малките деца са изложени постоянно на вируси и бактерии, а тяхната имунна система все още не е напълно развита. Според специалисти едно малко дете преминава през настинки средно 10 пъти на година.

Приемът на коластра от малки деца помага да развият силна имунна система. Имуноглобулините в коластрата осигуряват ефективна защита срещу ротавирус, регулират стомашно-чревната флора, подобряват усвояването на хранителните вещества.

Свързани статии

Вълшебната формула има редица ползи за здравето и в периода на възстановяване след операции. Растежните фактори в коластрата имат противовъзпалително действие, намаляват риска от инфекции, подпомагат възстановяването на тъканите, насърчават възстановяването на мускулите, колагена в кожата, хрущялите и нервната тъкан.

Коластрата се предлага под формата на капсули или в течен вариант, като дозировката зависи от възрастта, здравословното състояние или в случай че се следва определена програма на прием.

Не се препоръчва прием на коластра, ако страдате от алергия към млечен белтък.

Коментирай