Здраве и красота

Причини за вагинален сърбеж

Какво може да предизвика сърбеж в интимната област?

27.04.2015г. / 18 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вагината е уязвимо място от женското тяло. Тази интимна област е много нежна и с крехък баланс. Микрофлората на вагината лесно може да бъде нарушена, а оттам да се появят и различни причини за сърбеж.

Кои са най-често срещаните?

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е най-честата причина за вагинален сърбеж. Тя се дължи на дисбаланс в полезните бактерии на влагалището и промяната във вагиналното pH.

Често бактериалната вагиноза се бърка с гъбична инфекция именно заради сърбежа.

Гнойна инфекция

Гнойната инфекция също може да бъде объркана с гъбичната заради сърбежа. Тя се характеризира с поява на силен сърбеж, лоша миризма и гъсто жълто течение.

Гнойна инфекция на вагината може да се получи при употреба на някои антибиотици, стрес, промяна в диетите и небезопасен секс.

Контактен дерматит

Контактният дерматит може да се получи вследствие на алергии или определени продукти. За да намалите риска от контактен дерматит в областта на вагината, избягвайте презервативи, лубриканти и сапуни с аромати. Те причиняват подуване, сърбеж, зачервяване и удебеляване на лигавиците.

Екзема и псориазис

Генетични и автоимунни заболявания на кожата като тези могат да предизвикат силен сърбеж в гениталната област. Сърбежът може да е придружен с обриви и зачервявания. Лечението обикновено включва кортикостероиди и помага за облекчаване на дискомфорта.

Свързани статии

Полово предавани болести

Сексът без предпазни мерки води до увеличен риск от редица полово предавани болести. Един куп от тях биха могли да предизвикат сърбеж, включително хламидия, херпес, трихомониаза, гонорея, кандидоза.

Лихен склерозус

Това сериозно състояние предизвиква сърбеж във вулвата. Появява се под формата на бели петна по кожата около вагината и по нея. Кожата може да се удебели. Няма ясна представа за механизма, по който възниква това заболяване. Смята се, че е предизвикано от свръхфункция на имунната система или хормонален дисбаланс.

Хормони

През различните периоди на месеца, а и от живота по принцип, женските хормони претърпяват промени. Месечният цикъл, менопаузата, бременността са все сериозни фактори, влияещи върху хормоналния баланс.

При промени в нивата на хормоните може да се появи вагинален сърбеж.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Гацо Бацов ( преди 8 години )
Ми къ няма да сърби? То козата си сака пръч. Мандръсането му е майката баце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар