Здраве и красота

Билки, които помагат при кисти на яйчниците

Природните лекове имат за цел да свият размера на кистата

28.04.2015г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Появата на кисти на яйчниците (поликистоза) може да бъде в следствие на различни фактори, като хормонален дисбаланс, нередовна менструация, хипотиреоидизъм, затлъстяване, безплодие и други. След като бъдат диагностицирани, бива и назначено адекватно лечение.

Някои специалисти препоръчват успоредно с медикаментите, които приема пациентката, да се приемат и някои видове билки. Природните лекове имат за цел да свият размера на кистата и да коригират основния хормонален дисбаланс. Споделяме няколко вида билки, които да приемате под формата на чай (добре е предварително да се консултирате с лекуващия ви лекар!).

Витекс агнус кастус

Тази билка ще ви помогне за възстановяването на хормоналния баланс. По-високите нива на естроген, могат да доведат до образуването на овариални кисти. Витекс се препоръчва за прием и преди настъпването на месечния цикъл, тъй като намалява неразположенията свързани с ПМС.

Черен кохош

Черният кохош е особено полезен за възстановяването на нередовната менструация, която често води до появата на кисти на яйчниците.

Корен от мака

Мака е растение, наричано „билката на плодородието“. Тя помага за баланса на хормоните в тялото и също така подпомага за естественото отделяне на прогестерон.

Свързани статии

Бял равнец

Надземните части на билката се използват при лечение на кисти на яйчниците. Белият равнец спомага и за регулиране на нередовния месечен цикъл.

Червена детелина

Червената детелина е с високо съдържание на фитоестрогени – растителни вещества, които наподобяват действието на естрогена върху тялото. Билката е известна с това, че спомага за баланса на женските хормони и често се предписва за прием под формата на чай.

Коментирай
Свободно време