Здраве и красота

Мултивитамините увеличават риска от рак

Проучванията доказват, че добавките с витамини причиняват ракови изменения и сърдечносъдови заболявания

24.04.2015г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора често взимат хранителни добавки, за да компенсират липсата на витамини и минерали, които не успяват да получат чрез храната. Последните изследвания обаче показват, че това може да причини повече вреда, отколкото полза.

Едно мащабно проучване, проведено в САЩ показва, че взимането на витамини може да увеличи риска от развитие на рак и сърдечносъдови заболявания.

Констатациите от изследването са представени по време на годишната среща на Американската асоциация за изследване на рака (AACR) тази година.

Учените не са сигурни защо измененията се случват на молекулярно ниво, но доказателствата сочат, че хората, приемащи повече хранителни добавки и изкуствени витамини са много по-склонни да развият рак.

Изследването обхваща резултати на пациенти за 20-годишен период от време. Проучванията показват, че пациентите, консумирали повече пресни плодове и зеленчуци, имат по-малък риск от развитие на рак.

Според докладите отпреди 20 години, учените констатирали, че витамините имат съществена роля в борбата с рака. Така те предположили, че и синтетичните витамини ще имат подобен ефект върху човешкия организъм.

Тестовете върху животни имали окуражаващи резултати. Но след като протекло мащабното изследване, обхващащо продължителен период от време, се оказало, че крайните резултати са доста тревожни.

Хора, които приемали хранителни добавки и синтетични витамини в продължение на 10 години имали значително повишен риск от ракови изменения или вече страдали от рак. Така учените откриват, че добавките всъщност не носят ползи за организма. В действителност, някои хора дори развили рак по време на приема на витамини.

Свързани статии

Резултатите от друго проучване показват, че приемът на излишни количества бета-каротин в добавка също увеличава риска от рак на белите дробове. Освен това рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава с 20%.

Друго проучване показва, че приемът на повече от препоръчителната доза фолиева киселина увеличава риска от полипи по дебелото черво, вместо да ги намали.

Ако се приемат в правилната доза, мултивитамините могат да носят ползи за здравето. Но трябва да се има предвид, че истински добър заместител на полезната храна няма.

Изследователите заключават, че ако спазвате здравословен хранителен план, няма да имате нужда от хранителни добавки и витамини от аптеката.

Коментирай