Здраве и красота

Причини за поява на болки в пениса

Мъжки интимни страдания – от какво се причиняват?

07.05.2015г. / 10 07ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Жените много често изпитват неразположения в интимната област. Дискомфортът може да е предизвикан от много и различни причини.

Мъжете по-рядко страдат от проблеми в гениталната област поради естеството на мъжкото полово устройство. Това обаче не означава, че проблеми липсват напълно. Възможно е да се появи мъчителна болка там долу. Кои са 5-те най-често срещани причини за нея?

Пареща болка на върха на пениса

Парещата болка на върха на пениса може да бъде причинена от различни видове сапуни или шампоани, особено ако не бъде добре изплакната цялата повърхност на пениса след баня.

Паренето може да се усеща веднага след къпане или при уриниране. Обикновено болката изчезва в рамките на ден-два, но ако продължи повече и дори се появи бяло или зеленикаво течение от главичката на пениса, това може да е сигнал за някаква полово предавана болест.

Възпален скротум

Болката в скроталния сак може да се появи веднага след вдигане на някаква тежест. След прекарване на известно време в покой или легнало положение, би трябвало да отшуми. Тази болка възниква поради подуване на кръвоносните съдове в скротума вследствие на положеното усилие. Ако се случва прекалено често, трябва да се посети лекар.

Болезнена ерекция

Болезнената ерекция се случва вследствие на състоянието приапизъм. То представлява постоянна ерекция, дори при липса на психологическа или физическа стимулация. Пенисът не може да се върне в нормално отпуснато състояние, което често е болезнено и потенциално опасно за здравето.

Съществуват комплексни неврологични и сърдечносъдови причини за това опасно състояние. Евентуалните усложнения могат да включват изхемия, тромбоза в пениса или увреждане на кръвоносните му съдове. Тези последици могат да доведат до еректилна дисфункция и импотентност.

В много тежки случаи възникват гангрени и се налага ампутация.

Свързани статии

Болка в слабините

Непрекъснатата болка в основата на пениса, придружена със зачервяване или подуване, може да бъде причинена от инфекция на надсеменника или мястото, където узряват младите сперматозоиди.

Полово предаваните инфекции като гонорея или хламидия са най-честите причини за бактериална инфекция, засягаща тази област и причиняваща този тип оплаквания.

Сини тестиси

Посиняването на тестисите се причинява в резултат на натрупването на течности в скротума. Счита се за временно претоварване с течности, придружено с болка. Случва се при продължителна липса на сексуален контакт. Обикновено минава от само себе си.

Коментирай