Здраве и красота

5 основателни причини да се радвате, че сте жени

Защо не трябва да мразим женската си природа?

06.05.2015г. / 15 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често ние жените проклинаме женската си природа. Обикновено мразим месечния си цикъл заради трудностите, болките и неудобствата, които ни причинява. Страхуваме се от раждането, борим се по-трудно с килограмите, отколкото мъжете.

Яд ни е, че трябва да полагаме огромни усилия за красивия си външен вид, но не си даваме сметка, че да си жена е не просто привилегия – това носи дори ползи за здравето!

Ще ви представим 5 солидни причини да се радвате, че сте жени!

Болестта на Паркинсон

Въз основа на анализ на седем проучвания, изследователи от Университета във Вирджиния съобщават, че мъжете са 1,5 пъти по-склонни да развият болестта на Паркинсон от жените.

Една от причините за тази разлика се оказва естрогенът. Той предпазва жените от това невродегенеративно разстройство. Ефектът обаче не е добре изяснен.

Сред страдащите от Паркинсон е установено още, че някои симптоми могат да бъдат по-изразени при жените за разлика от мъжете. Например, жените страдат повече от хронична умора от мъжете.

Рак на черния дроб

Жените са по-малко склонни да развият хепатоцелуларен карцином от мъжете. Това е най-често срещаният тип рак на черния дроб. Честотата при мъжете е приблизително 3 пъти по-висока, отколкото при жените.

Изследователи от университета в Болоня, Италия, стигат до подобно заключение през 2001 година след проучване на 417 пациенти, 313 от които с цироза на черния дроб (основен рисков фактор за рак на черния дроб). Останалите пациенти били с вече диагностициран хепатоцелуларен карцином.

Жените с фатални случаи на този вид рак на черния дроб живеели средно с по няколко месеца по-дълго от мъжете. Учени от Университета в Питсбърг пък установили, че жените, чиито тумори не били възможни за хирургическо отстраняване, живеели средно с по 5 месеца по-дълго от мъжете, според проучване, публикувано в Hepatology International през 2008 година.

Меланом

Според Националния институт за рака в САЩ от 68-те хиляди души, диагностицирани с рак на кожата през 2010 година, почти 39 000 или 57% от тях били мъже.

Причината за по-ниската заболеваемост при жените, според учените, е фактът, че те взимат повече предпазни мерки за разлика от мъжете.

Според проучване по въпроса за предпазните мерки, проведено в Минесота през 2014 година, 11,2% от запитаните жени споделят, че предпочитат да стоят на сянка в горещите дни или да ползват слънцезащитен лосион в сравнение с 6,2% от мъжете.

Свързани статии

Баретов хранопровод

Отново жените са по-малко склонни да развият Баретов хранопровод – състояние, при което лигавицата на хранопровода е увредена вследствие на хроничен гастроезофагеален рефлукс.

Според наблюденията хоспитализираните жени с подобно оплакване са по-малко. Хранопроводът на Барет се свързва с повишен риск от рак на хранопровода, което отново при жените се случва по-рядко, отколкото при мъжете.

Рак в областта на шията и главата

Жените и в тези случаи са по-малко застрашени от мъжете. 1/3 от тези случаи се падат на жените. Според миналогодишно проучване отново високите нива на естроген и прогестерон в женското тяло предпазват от рак в областта на шията, главата, рак на стомашно-чревния тракт, включително стомаха и хранопровода.

Следващият път, когато понечите да проклинате съдбата, че сте се родили жени, помислете отново!

Коментирай