Здраве и красота

8 от най-здравословните мазнини

Яжте спокойно тези полезни мазнини!

13.05.2015г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мазнините имат лоша репутация. Те биват обвинявани за наднорменото тегло, високия холестерол, сърдечносъдовите заболявания и още куп състояния, свързани със злоупотребата с наситени мазнини.

Ключът е в умереността на приема на мазнини. Полезните мононенаситени и полиненаситени мастни киселини не само не трябва да бъдат изключвани – те дори помагат за отслабването и регулирането на редица процеси в организма.

Кои са храните, съдържащи полезни мазнини, без които менюто ни не трябва да остава?

Ленено семе

Лененото семе е един от най-здравословните източници на омега-3 мастни киселини на планетата. То е и един от най-добрите доставчици на антиоксиданти, включително лингани, които помагат срещу възпаления и в борбата с рака на гърдата.

Лененото семе съдържа повече полифеноли от пресните плодове, които са известни с това си полезно свойство.

Орехи

Подобно на останалите ядки, орехите са богати на здравословни мазнини като мононенаситените мастни киселини. Те са невероятен източник на омега-3. Орехите имат свойството да намаляват симптомите на метаболитен синдром, ако се ядат всеки ден. Повлияват положително и диабет тип 2.

Зехтин

Има причина средиземноморската диета да е обявена за една от най-здравословните. Голяма част от нея е заета именно от зехтина. Голяма част от мазнината, съдържаща се в зехтина, е олеинова киселина – една от най- най-здравословните мононенаситени мазнини.

Зехтинът съдържа повече от нея от която и да е друга растителна мазнина.

Тофу

Една малка порция тофу съдържа ¼ от дневната необходимост от омега-3 за организма. Освен това е с ниско съдържание на нездравословни наситени мазнини. Тофуто е добър заместител на месото, яйцата и млечните продукти, затова често се употребява от вегетарианци и вегани.

Авокадо

Авокадото е всеизвестно с полезните си свойства. То е богат източник на здравословни мазнини. Богато е на мононенаситени мазнини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които имат огромно влияние върху регулирането на функцията на сърдечносъдовата система.

Авокадото доставя на организма още каротеноиди, изключително важни за здравето на очите.

Семена от чиа

Семената от чиа са заредени с полезни мазнини, фибри, протеини и антиоксиданти, включително омега-3.

Свързани статии

Фъстъчено масло

Фъстъците и фъстъченото масло съдържат изобилие от полезни мазнини, свързани с намален риск от сърдечносъдови заболявания. Фъстъченото масло е лека закуска в комбинация с пресни плодове и зеленчуци върху препечен хляб.

Маслини

Подобно на зехтина, маслините имат големи количества олеинова киселина, насърчаваща сърдечното здраве. Маслините съдържат богато разнообразие от антиоксиданти, включително такива, предпазващи мозъка от увреждания.

Затова маслините са особено важни за страдащите от Алцхаймер или други форми на деменция. Според изследванията, средиземноморският регион е с най-малко страдащи от деменция като учените отдават голямо значение и заслуга именно на зехтина и маслините.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати