Здраве и красота

Грешки, които допускаме при първа помощ

Какво никога да не правим, ако искаме да оздравеем по-бързо?

13.05.2015г. / 10 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Първата помощ в много случаи е от решаващо значение за бъдещото развитие на състоянието на пострадалия човек, болния или наранения. Много е важно да не предприемаме мерки без да сме сигурни какво точно правим, защото нещата могат и да се влошат.

Кои са най-големите грешки в действията и бездействията в случаи на наранявания, които могат да бъдат потенциално опасни за здравето?

Грешка – отлагането на лечение при травма или изгаряне

Никога не слагайте лед на изгорена кожа. Най-ефектният начин да облекчите изгореното е да държите засегнатото място под течаща студена, но не ледена вода. Ледът е напълно изключен в тези случаи, защото директното му докосване до изгорената кожа може да усложни ситуацията.

Грешка – прилагане на топлина върху навяхване, изкълчване или счупване

Топлината влошава подуването и може да затрудни процеса на оздравяване, дори може да го направи по-бавен. Вместо това тук можете да приложите лед в засегнатата зона за около 20 минути. Той ще намали подуването. Добре е да поставите бариера между леда и засегнатото място, например кърпа.

Грешка – поставяне на предмет в устата на човек по време на припадък

Много хора правят грешката да сложат нещо в устата на припаднал човек, за да не допуснат гълтане на езика. Това е голяма грешка, защото предметът може да навлезе дълбоко в трахеята, което може да предизвика смърт за минути.

Освен това, при силен гърч предметът в устата може да предизвика фрактура на челюстта или да счупи зъби.

Вместо всичко това, просто поставете човека в легнало положение леко на една страна и изчакайте бърза помощ.

Грешка – предизвикване на повръщане в случай на отравяне

Никога не предизвиквайте повръщане, когато мислите, че сте се отровили или че ваш близък е погълнал отрова. Повръщането може да предизвика отиването на отровата на грешно място, например в белите дробове, което води до сериозно увреждане на дихателните органи и преждевременна смърт.

Снимка: Thinkstock

По най-бързия начин извикайте бърза помощ или отидете в спешно отделение.

Грешка – прилагане на турникет на кървящи крайници

Турникетът блокира притока на кръв, което може да доведе до трайно увреждане на крайника. Подобни техники се използват единствено в много крайни случаи при тежко кървене и кръвозагуба, застрашаваща живота.

Правилният начин за лечение на кървяща травма е прилагането на стерилна марля чрез притискане на раната, ако това е възможно.

Свързани статии

Грешка – опит за вадене на чуждо тяло от раздразнено око

Ако имате чуждо тяло в окото, най-лошото, което можете да направите е да се опитвате да го извадите с ръце. Това може да направи травмата още по-опасна, да причини абразио на тъканите на окото или трайно увреждане.

Изключение на вашата намеса се допуска в случаи на химикал, попаднал в окото. Тогава трябва да изплакнете много обилно с вода възможно най-скоро след инцидента.

И в двата случая незабавно посетете лекар.

Грешка – прилагане на кремове или пудри върху мокра рана

Ако сте ожулили коляното си или имате друга мокреща, сълзяща рана по тялото си, в никакъв случай не я запечатвайте под лепенка и то намазана с крем или друго подобно средство. Най-доброто нещо, което можете да направите е да оставите раната да завехне на въздух.

Коментирай