Здраве и красота

Кога плодовете са вредни за здравето?

Какво причинява фруктозата в тях и какви вещества липсват в плодовете?

18.05.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Плодовете са израз на голяма щедрост от страна на природата. Те са полезни и трябва да присъстват в менюто на всеки, ако искаме да поддържаме добро общо здраве.

Плодовете са пълни с хранителни вещества, антиоксиданти и фибри, които карат тялото ни да работи добре. В ярките си багри и изобилие от хранителни вещества, плодовете трябва да са неизменна част от дневната диета.

Всичко това е факт, но е факт още, че прекалените количества плодове всъщност работят срещу нашето здраве. Ето някои странични ефекти, които прекомерната консумация на плодове може да предизвика:

Фруктозата и връзката й с триглицеридите, пикочната киселина и свободните радикали

Фруктозата или плодовата захар, може да не е толкова полезна за здравето. Причината – почти всяка клетка в тялото използва глюкозата за енергия, но фруктозата може да бъде усвоена само с определени чернодробни клетки.

Когато фруктозата попадне в чернодробните клетки се появяват комплексни реакции. Един от крайните продукти на тези реакции са триглицеридите – вид мазнини, също толкова опасни в големи количества, колкото холестеролът.

Други продукти, освобождаващи се при тези процеси са пикочната киселина и свободните радикали. Само се досещате колко опасно би било, ако нивата на тези вредни компоненти скочат. А те скачат, ако фруктозата в кръвта е прекалено много.

Скок в инсулина

Някои плодове са с наистина високо съдържание на захар, така че твърде многото фруктоза може да предизвика скок на инсулина. Когато нивата на инсулина са високи, тялото изпитва силни затруднения да гори мазнини.

Плодовите захари често се съхраняват в тялото като мазнини, така че да могат да бъдат използвани по-късно за енергия.

Плодове с най-високо съдържание на фруктоза:

  • Личи
  • Плодов сок от ябълки
  • Банани
  • Смокини
  • Грозде
  • Манго

Плодове с ниско съдържание на фруктоза:

  • Ягоди
  • Малини
  • Къпини
  • Лимони
  • Дини
  • Пъпеши

Плодовете могат да предизвикат претоварване с въглехидрати

Плодовете са чудесен източник на въглехидрати, които осигуряват бърз прилив на енергия, но претоварването на организма с въглехидрати го претоварва и с мазнини. Затова се опитайте да се придържате към малка порция плодове на ден.

Плодовете са източник на въглехидрати, което означава, че ако наблегнете на тях трябва да намалите силно или изключите другите източници на тези вещества – хляба, ориза, картофите и други.

Свързани статии

Плодове и плодови сокове

Плодовите сокове съществено се различават от самите плодове. Консумацията на плодове доставя на организма не само захари, но и фибри, които улесняват в голяма степен метаболитните процеси.

При изцедените сокове от плодове получаваме само захарите, тъй като парченцата плод и корите са отстранени. Именно заради това трябва да сме много внимателни с пиенето на плодови сокове и най-вече с количеството им.

Плодовете в течен вид са най-вече плодова захар, директно попадаща в кръвообращението и заобикаляща храносмилането. Това най-често води до големи скокове в нивата на кръвната захар.

Плодовете съдържат много важни вещества, но не всички, необходими за здравето на организма. В тях има изключително малки количества есенциални мастни киселини и аминокиселини, които се набавят от месото, зеленчуците, ядките, бобовите растения.

Плодовете също са лишени от калций, желязо и селен.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
. ( преди 8 години )
Глупости. Изброените плодове предизвикват скок в инсулиновите нива, защото за разлика от повечето плодове съдържат освен фруктоза и глюкоза. Консултирайте се преди да пишете такива абсурди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар