Здраве и красота

Лекове при изкълчен глезен

Компрес с лук намалява отока

19.05.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

На всеки се е случвало по време на спорт, спортни активности, при носене на обувки с висок ток и т. н. да изкълчи глезена/ръката си. Усещането е за внезапна болка, а няколко минути след нанесената на сухожилията травма се появява и оток. За тези инциденти почти никога не сме подготвени.

Как да си помогнем?

Ако се намирате в близост до медицинско заведение, най-добре е незабавно да потърсите лекарска помощ. Но ако сте на почивка, далеч от лекарска помощ, има три лека, които могат да облекчат временно неразположението ви.

Лед

Важно е в първите минути след изкълчването на глезена/ръката да поставите торбичка с лед. Настанете се удобно и поставете крака/ръката на равна повърхност. Сложете торбичка с лед, която дръжте в продължение на 15-20 минути. Направете пауза от 40-50 минути и след това отново поставете лед. Това правете в рамките на няколко часа.

Свързани статии

Лук

Компресът с лук е народен изпитан лек, който ще помогне да намалите отока в областта на травмирания крайник. Нарежете на ситно 1-2 глави лук и ги поставете върху парче памук. Компресът се поставя върху засегнатото място и се увива с ластичен или обикновен бинт. Най-добре правете тази грижа вечер преди сън.

Риванол

Поставете шишенце риванол в хладилник. След това напоете малко количество памук с него и и поставете върху травмирания крайник. Увийте с ластичен бинт. Този компрес правете по няколко пъти на ден. Не забравяйте, че за да се възстанови травмата, кракът/ръката трябва да се държат в покой и да правите по-малко движения с тях.

Коментирай