Здраве и красота

Неочаквани причини за сериозни възпаления

Сред тях са много от ежедневните ни навици

22.05.2015г. / 13 29ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки човек изпитва някакво възпаление в даден момент. Дали това ще е подут и изкълчен глезен, пулсиращо главоболие или друг вид възпаление, всеки един от нас се е сблъсквал с подобно неприятно усещане.

Възпалението най-общо казано причинява болка, подуване и затопляне на засегнатото място.

Възпаленията могат да бъдат остри и хронични и са съществена част от нашата имунна система. Те са сигнал, че тя се бори с някаква инфекция.

Когато обаче имунната система не може да се справи с инфекцията, възпалението става хронично. Хроничните възпаления водят до преждевременно стареене и поява на заболявания.

Честото и неволно създаване на възпаления в тялото ни не е нещо, което трябва да се подмине. Най-важното е да се открият причините за възникването на възпалението.

Кои са най-изненадващите причини, които могат да предизвикат възпаление?

Наднорменото тегло

Допълнителните килограми могат да доведат до възпалителна реакция в мастните клетки. С напредване на възрастта някои от клетките, присъстващи в мастната тъкан растат и влошават възпалението.

Стресиращата работа

Работата в постоянен стрес и напрежение въздейства пряко върху възпалението. Кортизолът е хормон, играещ важна роля при контролирането на възпалителните реакции в организма. Хроничният стрес отслабва способността на тялото да регулира нивата на кортизол, оставяйки възпалението нерегистрирано.

Пушенето

Освен всички останали рискове за здравето, които пушенето носи, то увеличава и някои възпалителни процеси, включително повишаване броя на белите кръвни телца, нивата на C-реактивен протеин – вещество, произвеждано от черния дроб.

Алкохолът

Пиенето на алкохол увеличава възпалението. Метаболизирането на алкохола в тялото предизвиква произвеждането на отровни продукти, които влошават още повече възпалението.

Черният дроб активно участва в процеса на разграждане на алкохола и може да бъде специфично чувствителен към ефектите на злоупотребата с алкохола. Натрупването на мазнини в черния дроб води до възпаление на този орган, водещо от своя страна до хепатит и цироза.

Свързани статии

Олиото

Някои видове течни масла за готвене предизвикват повече възпаление, отколкото останалите. Такива са соевото олио, царевичното олио и слънчогледовото олио. Високото съдържание на омега-6 и ниско съдържание на омега-3 мастни киселини насърчава възпалението.

Заменете ги с противовъзпалителните масла като зехтина и кокосовото масло.

Пристрастяването към захарта

Захарта е главният „възпалител“ сред храните. Захарта и високо фруктозния царевичен сироп имат сериозни възпалителни ефекти върху здравето, които включват сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, рак, стареене.

Коментирай