Здраве и красота

5 основни грешки преди тренировка

Всички сме ги допускали

22.05.2015г. / 07 39ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Зареждате любимия си нахъсващ плейлист, обличате екипа си за тренировка и сте готови да предизвикате тялото си! Правите лека загрявка и започвате. Всеки има своя ритуал преди и по време на тренировката. Но има някои неща, които никога не трябва да правите преди да започнете да се упражнявате.

Ще ви представим 5-те най-често допускани грешки преди тренировка, които не трябва да правите, за да бъде тренировката ви ползотворна и да не вреди на здравето ви.

Позволявате си чаша вино преди тренировката

В деня на тренировката ви и още повече скоро преди нея всякакъв алкохол е противопоказен. В зависимост от това как организмът на различните хора метаболизира алкохола има известни разлики в преработването му, но като цяло не е препоръчителен преди тренировка.

Алкохолът стеснява съдовете, което може да предизвика сънливост, затруднения в двигателната функция, както и още редица неблагоприятни последици.

Нещо повече, пиенето на дори една чаша алкохол може да понижи нивата на кръвната захар, което води до треперене, слабост и дори до загуба на съзнание.

Пиете много вода

Знаем колко течности се губят по време на тренировка. Така тялото се дехидратира. Когато дойде време за сесията ви упражнения, изведнъж осъзнавате колко малко вода всъщност сте изпили през деня.

Бързате да си наваксате и изпивате 2-3 чаши непосредствено преди тренировката. По време на нея пиете още известно количество вода.

Това е грешно, но всички сме го правили. Бъбреците могат да обработват около 1 литър вода на час, така че ако пиете повече течност на веднъж е възможно да се изложите на риск от сравнително рядко, но възможно състояние – хипонатриемия.

Хипонатриемията представлява разреждане на концентрацията на натриеви йони в организма. Когато това стане, ще изгубите концентрация, мускулите ви ще отслабнат неимоверно много, ще получите крампи. В тежки случаи се стига до припадък и дори кома.

Специалистите препоръчват хидратирането на тялото да се случва на равномерни интервали и в по-малки количества.

Ядете пикантна храна

Да си похапнете нещо пикантно и калорично преди тренировка е често срещана грешка. Хората си мислят, че ако се наградят малко преди изтощителното изразходване на калории не е проблем, защото ще ги изгорят след това.

Това обаче не е така. Тежката и пикантна храна преди тренировка може да причини гастроезофагеален рефлукс или поява на киселини.

Освен киселините можете да получите и спазми и общата ви работоспособност да се намали, защото тялото ви ще е прекалено заето да смила погълнатата храна, вместо да концентрира енергията си за подпомагане работата на мускулите.

Ако планирате интензивна тренировка, избягвайте месото, царевицата, яйцата и всички останали храни, които могат да затруднят работата на стомаха.

Придържайте се към по-леки храни като плодове и зеленчуци.

Свързани статии

Див секс

Сексът, особено необузданият, е прекрасно нещо за една двойка, но пък е доста неподходящ преди тренировка. Той самият е един вид тренировка, защото изразходвате доста енергия. Така не остава енергия за изтощителната тренировка след това.

Не само това, но и по време на секс се освобождава окситоцин, който отпуска мускулатурата. Така ще ви е още по-трудно да работите върху тялото си.

Опитвате се да докоснете пръстите на краката си

Статичното разтягане преди тренировка не е препоръчително, въпреки че много хора го правят. Когато тренирате усилено, мускулите ви трябва да се съкращават възможно най-бързо и интензивно.

Така че, когато разтягате в статично седнало положение, ограничавате способността им да вършат работата си ефективно.

Коментирай