Здраве и красота

Големите грешки на хората с мазна кожа

Над какво е редно да помислите?

26.05.2015г. / 13 35ч.
Криси Табачка
Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Без значение какъв тип е кожата ви, със сигурност сте имали някакви проблеми с хидратирането и порите.

Но когато става въпрос за справяне с мазна кожа, можем смело да заявим, че ви се налага да се „борите“ с повече от просто леко блестящи нос и чело.

Повишеното производство на себум от кожата може да запуши и без това неприятните пори, да причини поява на акне и вероятността за всичко това е още по-голяма, ако нямате правилни навици за почистване.

Обостряне на мазната кожа може да се получи или при различни атмосферни аномалии и стрес, или при промени в менструалния ви цикъл.

Хормони задействат вашите жлези да произвеждат повече себум и с натрупването му се формира мазната повърхност.

За щастие, не всичко е загубено – проверете своите навици с красотата и премахнете грешките, които допускате.

Свързани статии

1. Използвате силни почистващи продукти

Продукти като адстрингенти и високото съдържание на спирт могат да раздразнят кожата и да доведат до появата на акне. Използвайте пенлив гел за почистване, който съдържа салицилова киселина – тя го прави безопасен за използване и без странични ефекти.

2. Не използвате хидратиращ продукт

Това е един от най-големите митове за мазната кожа. Фактът, че произвеждате повече себум далеч не означава, че не трябва да хидратирате – даже напротив. Това е абсолютно задължителен компонент от рутината ви. Кожните клетки се нуждаят от вода, затова потърсете просто продукт, който е лек и попива бързо.

3. Не се гримирате

Козметиката и различните гримове могат да бъдат изключително забавни. Фактът, че сте с мазна кожа по никакъв начин не трябва да ви спира да ги използвате. Всичко, което трябва да направите е да отделите повече внимание на съдържанието на продуктите – избягвайте маслените основи.

4. Ексфолирате твърде много

Грешно е схващането, че колкото повече чистите кожата и мъртвите клетки с ексфолиант, толкова по-малко мазнина ще остане по повърхността. Точно обратното – изсушаването стимулира производството на себум и ще се наложи да се справяте с още по-засилен проблем.

5. Страх ви е от масла

Маслата не са абсолютно еднакви в своя състав. Не се плашете всеки път, щом ги видите върху етикета на кремове и лосиони за тяло. Жожобата и аргановото масло се използват, за да подхранват кожата, така че не ги отписвайте толкова бързо.

Коментирай