Здраве и красота

Чести грешки, които допускаме при използването на тампони

Не поставяте тампона правилно

28.05.2015г. / 12 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istockphoto

Снимка: istockphoto

По време на месечния си цикъл много жени избират да ползват тампони. Както при всяка грижа, която се отнася за женското здраве, така и при използването на тампони има някои основни правила, които трябва да бъдат спазвани. Вижте кои са най-честите грешки допускани при използването на тампони и как да ги избегнете.

Не миете ръцете си. Измиването на ръцете с вода и сапун е първото и най-важно правило преди да поставите тампона. По този начин намалявате риска от проникването на бактерии във влагалището.

Не поставяте тампона правилно. Когато тампонът не е поставен във влагалището достатъчно дълбоко, той предизвиква дискомфорт или изтичане. При правилно поставяне той не трябва да се усеща.

Не използвате един размер тампони. В различните дни на месечния цикъл ние използваме различни дамски превръзки. Капчиците, които са нарисувани на опаковката им, показват за кои моменти са подходящи.

По същия начин е и с тампоните. В дните с по-обилно кръвотечение поставяйте тампони с по-голяма абсорбация, а за по-слабите дни може да използвате по-малки тампони. По този начин отново ще си спестите дискомфорт.

Твърде често сменяте тампона. Когато менструалното течение не е толкова обилно, тампонът трябва да се сменя на всеки 4-5 часа, в противен случай отново увеличавате риска от проникването на бактерии във влагалището.

Поставяте тампон във влагалището ден преди и след менструацията ви. Въпреки че това е превантивна мярка, не се препоръчва да я правите. След като следите вашето лично календарче и знаете датата на месечния ви цикъл, започнете с ежедневна превръзка и когато течението е достатъчно обилно поставете тампон.

Свързани статии

Сменяте тампона при всяка малка нужда. Не е необходимо всеки път, когато ходите по малка нужда да сменяте тампона си. Правете това на всеки 3-4 ходения до тоалетната или ако усетите, че наистина има нужда тампонът да се смени.

Не сменяте тампона, след като сте били в басейн или море. След като сте плували е задължително да смените тампона с нов. Не забравяйте, че конецът му е извън влагалището, намокря се и може да предизвика дразнене по кожата или да увеличи риска от бактериални инфекции.

Използвате ароматни тампони. Ароматните тампони не са за всяка дама. При някои жени могат да се появяват дразнения. Затова, ако почувствате дискомфорт, преминете на обикновени.

Коментирай