Здраве и красота

Алкалната диета – любимата на Виктория Бекъм

Колко важно е поддържането на оптимално pH?

29.05.2015г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Холивудските знаменитости обожават алкалната диета. Особено любима е на Виктория Бекъм, известна с безупречната си фигура въпреки раждането на четирите си деца.

Ако не сте чували за алкалната диета, ние ще ви разясним какво представлява тя.

Първо малко наука

Киселинно-алкалният баланс или така нареченото pH, представлява съотношението между кисела и алкална среда в организма. Скалата на pH се движи от 0 до 14, като 0 означава напълно кисела, 7 е неутрална, а 14 – изцяло алкална среда.

Нивото на pH на човешкото тяло варира. Кръвта, например, е леко алкална с pH между 7,35 и 7,45. Стомахът е с кисела среда с нива на рН около 3,5 или по-ниски. Тази среда е необходима, за да се разгради храната и да се убият бактериите.

рН на урината зависи от това какво ядете, тъй като бъбреците филтрират храната, което внася допълнителни кисели или алкални съединения в кръвта, за да се поддържа рН й в стабилни нива.

Какво представлява алкалната диета?

Алкалната диета се опитва да подпомогне организма да поддържа оптимално ниво на рН като насърчава консумацията на повече алкални храни и ограничава киселинните.

Привържениците на тази диета твърдят, че тя понижава възпаленията в организма, като същевременно повишава имунитета, подпомага загубата на тегло и предотвратява заболявания като остеопороза и рак.

Как работи?

Според тази диета трябва да се консумират само плодове, зеленчуци, соя, тофу, ядки, семена и бобови растения.

Млечните продукти, яйцата, месото, зърнените храни и преработените продукти трябва да се избягват, дори да се изключат от менюто.

Теорията заложена в тази диета е, че киселите храни създават нездравословна клетъчна среда в организма, което води до настинки и възпалителни огнища. За продължителен период от време, това може да доведе до хронични заболявания като артрит, остеопороза и рак.

Бъбреците филтрират излишните киселини от организма, което осигурява стабилни нива на рН, но по-киселата храна може да затрудни работата им.

Свързани статии

Трябва ли да следвате тази диета?

Алкалната диета се ползва със смесени отзиви. Тя показва редица положителни ефекти като подобряване на здравето на костите и мускулите, предотвратяване на камъни в бъбреците, намаляване на хроничните възпаления, хипертонията и инсултите, намалява риска от диабет тип 2, подобрява сърдечносъдовите заболявания, функциите на паметта и познавателните способности.

Като негативни ефекти някои изследователи посочват изключването на млечните продукти, месото, които все пак имат своите ползи за здравето, въпреки че са киселинни.

Хубавото на алкалната диета е, че се набляга на плодовете и зеленчуците и се избягват преработените храни. Какво по-хубаво от това?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Може да е слаба, но е грозна и злобна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар