Здраве и красота

Най-добрите енергийни закуски

Какво да хапнете сутрин, за да имате енергия през целия ден?

28.05.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Смята се, че закуската е най-важното хранене за деня. То дава енергия на организма и тласък за ежедневните ви задачи. Важно е да укрепите организма си с протеини, фибри и важни витамини със закуската.

Има дадени храни, които определено ще повишат енергийния ви тонус още от сутринта. Вижте кои са най-енергизиращите храни, които е добре да ядете на закуска:

Яйца

Яйцата са един от най-добрите източници на протеини и естествен доставчик на витамин D, освен слънчевата светлина. Яйченият жълтък е богат на 13 важни хранителни вещества, включително витамин А и цинк.

Яденето на яйца за закуска ще ви държи сити за по-дълго.

Варените яйца са за предпочитане пред пържените.

Кисело мляко

Киселото мляко е снабдено с протеини, пробиотици и калций и заради това е много полезно и здравословно. Млякото е задоволителен начин да започнете деня. Към него можете да добавите пресни плодове или мед, за да довнесете допълнителна сладост.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестите храни като цяло засищат и ви предпазват от посягане към лакомства през целия ден. Можете да намажете филийка пълнозърнест хляб с малко фъстъчено масло, за да направите закуската си по-богата на протеини.

Кокосова вода

Кокосовата вода е изпълнена с калций и естествени електролити. Прясната кокосова вода е най-добрият начин да се хидратирате през нощта.

Овес

Овесените ядки са пълни с комплексни въглехидрати, които осигуряват витамини и минерали, стимулиращи енергийните нива през деня. Овесът провокира производството на серотонин, който се бори със стреса и подобрява ученето и функцията на паметта.

Свързани статии

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е много богато на протеини и предпазва от преждевременно огладняване преди обяд. Консумирайте само по една супена лъжица фъстъчено масло, за да запазите дневния прием на калории в норма.

Ядки

Добавете малко ядки към зърнената си закуска или киселото мляко. Те имат нисък гликемичен индекс и доказано намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, понижавайки холестерола.

Шепа ядки всяка сутрин ви дават силен тласък на енергия, с който да започнете деня.

Сирене

Сиренето, подобно на другите млечни продукти е добър източник на калций, калий, протеини и витамин D.

Коментирай
Свободно време