Здраве и красота

С огромно внимание към децата

Боримир от Разград е 12-годишно дете, чиято съдба го подлага на изпитание – откриват му тумор в малкия мозък

01.06.2015г. / 17 31ч.
Мария Дуковска
Проф. д-р Алп Йозкан и Боримир. Снимка: Анадолу Център

Проф. д-р Алп Йозкан и Боримир. Снимка: Анадолу Център

Всичко започва през зимата на 2014 г., когато Боримир започва да губи равновесие и получава пристъпи на повръщане. След изследване с ЯМР откриват, че детето има тумор в малкия мозък. В българската болница лекарите отстраняват образуванието, но оставят около 5 мм, заради опасения да не навредят.

Семейството се свързва с Мустафа Мехмедов – представителят на Анадолу Медицински център за България и решава да продължи лечението там. Д-р Кайъхан Енгин и проф. д-р Алп Йозкан назначават комбинирано лечение – химиотерапия и лъчетерапия с Трубийм, с който да стопят останалата част от образуванието.

„За негов комфорт, както и за всички пациенти, правят специално легло по формата на тялото и маски, които са надписани. Като отиде на процедура има съблекални и гардеробчета. Взима си маската, коритцето и влиза. Когато приключи процедурата от рецепцията ми съобщават името Боримир и аз отивам да го посрещна. Лекарите въобще не го оставят сам. Сам е само по време на процедурата“, разказва майката.

Семейството остава в Турция месец и половина. Първоначално се настаняват в хотел „Титаник“ към болницата, след това – на квартира. Международният отдел на клиниката съдейства за издаването на документи за пребиваването им в страната, както и осигурява превоз с микробус от квартирата до болницата.

Условията и атмосферата в Медицинския център правят силно впечатление на семейството. „Ведрият тон, отношението, добрината се чувстваше навсякъде. От каквото и да имаш нужда, независимо дали е от битово или медицинско естество, веднага откликват. Максимално спокоен се чувстваш. И най-важното – там всички много обичат децата, отнасят се с огромно внимание към тях“.

Към настоящия момент Боримир е добре, прави леки натоварвания и на всеки три месеца е на контролен преглед.

За повече информация посетете www.anadolumedicalcenter.bg.

Коментирай