Здраве и красота

Какво трябва да знаят хората, носещи очила?

Пък и всички останали, ако искат да се радват на добро здраве на очите си

02.06.2015г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много хора носят очила. Някои дори го правят за фасон. Носенето на диоптрични и слънчеви очила обаче не е шега работа. Има някои неща, които трябва да знаете, за да предпазите очите си.

Какво не трябва да правите, ако носите очила, а и не само?

Никога недейте да лежите подпрени на една страна докато четете. Опитайте се да държите книгата право пред погледа си на около 30 см разстояние от очите.

Взимайте 5-10 минути почивка по време на четене. Отпускайте очите си като гледате в далечна посока, например през прозореца. Важно е да се вгледате в обект, намиращ се най-малко на 6 м разстояние, за да упражнявате фокуса на очите.

Дръжте острите предмети далеч от очите и очилата си, тъй като всяко погрешно действие може да предизвика необратими последици за очите. Колкото и да ви се струва детски съвет – спазвайте го.

Винаги използвайте предпазни очила по време на работа с химикали, независимо че носите диоптрични очила. Те не са защитни и очите ви могат да пострадат.

Предвиждайте очила с ултравиолетова защита, ако това се налага, особено на работното ви място.

Никога не четете на слаба светлина, тъй като това води до огромно напрежение на очите.

Избягвайте четене в движение, например в автобус или движещ се влак. Това не само води до поява на симптоми на морска болест, но крие риск от увеличаване на диоптъра.

Винаги следвайте инструкциите на своя лекар, когато става дума за използване на очила или контактни лещи.

Старайте се да гледате телевизия от разстояние най-малко 3 метра.

Ако работите на компютър, задължително носете антирефлексни очила, за да избегнете отблясъците от екрана към окото и за да предотвратите напрежението в очите.

Носете отделен чифт защитни слънчеви очила по време на шофиране. При стъклата без специална защита съществува риск от заслепяване по време на шофиране, а на пътя това е от решаващо значение.

Винаги избирайте поляризирани стъкла, ако имате възможност. Обикновените намаляват интензитета на слънчевата светлина без да предпазват окото.

Свързани статии

Контролирайте нивата на кръвното налягане и холестерола. Нивата на кръвната захар и инсулина също като другите показатели имат огромна роля за здравето на очите.

Носете слънчеви очила, които имат близка до 100-процентовата защита от ултравиолетовите A и B лъчи.

Яжте хранителни продукти, бедни на мазнини. Наблягайте на зеленолистните зеленчуци, богати на каротеноиди.

Задължително преглеждайте очите си веднъж годишно. Ако имате някакви проблеми дори повече от веднъж.

Спрете цигарите.

Коментирай
Свободно време