Здраве и красота

Натурални лекове при болки в ушите

Как да облекчим болката в ушите по натурален начин?

03.06.2015г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Болките в ушите са не само досадни, но понякога и много силни. Ушните проблеми се третират от векове по най-различни начини. Днес съществуват редица лекарствени продукти, но домашните средства за лечение на болките в ушите са не по-малко ефективни.

Кои са най-добрите методи за домашно лечение на болки в ушите?

Масла

Американската академия по педиатрия казва, че е напълно безопасно да се слагат по няколко капки леко загрята мазнина в ухото. Можете да използвате слънчогледово олио или зехтин. Важно е маслото да не е сгорещено, а леко загрято.

Маслата служат като смазка, помагаща за облекчаването на болката. Синапеното масло е също много подходящо.

Чесън

Чесънът има аналгетични и антибиотични свойства, които помагат за лечение на инфекции в ухото. Нарежете скилидка чесън, намачкайте я много силно заедно с една лъжица сусамово масло.

Маслото трябва да е загрято.

След като се охлади сместа я прецедете през тензух. Сложете по 2-3 капки във всяко ухо.

Лук

Подобно на чесъна, лукът също има антисептични и антибактериални свойства. Настържете лука и извлечете сока чрез изстискване. Загрейте сока на слаб огън, след това го оставете да се охлади малко.

Капнете 2-3 капки във всяко ухо. Повторете това няколко пъти на ден.

Джинджифил

Джинджифилът е друг чудесен лек за болки в ушите, тъй като той има силен болкоуспокояващ ефект, подобно на аналгетиците.

Настържете пресен корен от джинджифил, поставете го в зехтин. Нека да се кисне най-малко 10 минути. Загрейте леко зехтина. Изчакайте да се охлади и прецедете маслото.

Капнете по 2-3 капки във всяко ухо.

Свързани статии

Евкалиптово масло

Добавете няколко капки евкалиптово масло към вряща вода. Запарявайте лицето си с тази отвара по няколко пъти на ден като поднасяте ушите си към издигащата се пара. Процедурата се прави над врящата вода като главата е покрита с кърпа.

Този метод помага за намаляване на налягането в ушите и оттичане на задържаните течности и секрети.

Горещ или студен компрес

Можете да опитате да облекчите болките в ушите. При различните хора действат различните методи. Напоете памучна кърпа със студена или гореща вода и я увийте около ухото.

Коментирай