Здраве и красота

6 начина да спрете храненето под стрес

Стрес храненето включва преяждане и похапване най-вече на лакомства

10.06.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хората, които ядат повече, когато са подложени на стрес, нямат представа защо се случва това и още по-лошо – нямат воля да спрат този зловреден цикъл на преяждане, похапване за успокояване и поява на чувство за вина.

Кои са най-честите причини за поява на хранене, предизвикано от стрес?


Когато гладът е предизвикан от емоции като стрес, гняв, скука, проблеми.

Когато консумирате храна без да сте физически гладни и тялото ви не показва признаци на глад.

Когато ядете несъзнателно. В тези случаи дори може да не харесвате вкуса на храната, но я ядете механично, правейки нещо друго, сякаш сте в транс.

Съвети за контрол на яденето под стрес:

1. Винаги имайте предвид, че вие можете да упражните съзнателен контрол над апетита си.


Няма друг, който да има власт да поеме отговорността за този проблем, както и да вземе решенията за преодоляването му.

2. Използвайте по-непохватната си ръка за хранене.


Ако сте десничар, яжте храната си с лявата ръка, както и обратното. Правейки това ще се забавите в поглъщането на количествата храна, което ще ви даде възможност да почувствате реалното усещане за ситост, за което се изисква малко повече време.

3. Премахнете лакомствата от дома си.


Най-добрият начин да ограничите безконтролното ядене е да не ходите в магазина гладни. Така няма да ви се прииска да се обсипете със забранени калорични храни.

Вместо това си наложете да наблягате на здравословните храни, които да консумирате при установен режим, а не в изблик на емоционален дисбаланс.

4. Практикувайте контрол над порциите.

Свързани статии

Съществува забавяне на връзката между стомаха и мозъка. Често, докато достигне сигнал до мозъка, че стомахът вече е заситен, минават около 20 минути, в които сме склонни да преядем.

Експертите по хранене съветват да спрем да се храним, преди реално да сме осъзнали, че сме сити. Това не означава, че ще си останем гладни, а че ще дадем време на тялото си да осъзнае, че сме се нахранили.

5. Яжте без отвличане на вниманието.


Каквато и диета да спазвате, тя може да се окаже нездравословна, когато се прилага погрешно. Яденето без отвличане на вниманието е основен постулат на правилното хранене. Трудно е за постигане, особено ако се храним, гледайки телевизия, пишейки на компютър или говорейки с някого.

6. Поставете си за цел да се освободите от стреса.


Когато сме под стрес, нивата на кортизол в тялото се увеличават. За да ги намалите, изпийте чаша черен или зелен чай. Опитайте още дълбоки дихателни упражнения. Изключете телефона си, не проверявайте Фейсбук и електронната поща, докато се храните и преди това.

Изобщо – спрете „мултитаскинга“ за момент, поне докато се храните!

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Сиси ( преди 3 години )