Здраве и красота

Връзката между мазнините и синдрома на поликистозните яйчници

Хормоналният дисбаланс и последиците от него се дължат на погрешно хранене

15.06.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимки: iStock

Снимки: iStock

Синдромът на поликистозните яйчници става все по-популярно страдание сред младите жени в детеродна възраст.

Кои са симптомите на синдром на поликистозните яйчници?

Най-явните симптоми за него са повишаване на теглото, нередовна менструация, силно кървене, зацапване, болезнени менструации, затруднено зачеване, пъпки по лицето и тялото, прекомерен растеж на космите.

Причините

Основната причина за поява на проблема е хормонален дисбаланс. Синдромът на поликистозните яйчници започва с дисбаланс в инсулина, а след това води до изменени нива на естроген и прогестерон, а накрая – пълно объркване в нивата на тестостерон и хормоните на надбъбречните жлези.

Всичко започва с храната

Хормоналният дисбаланс до голяма степен започва с неправилното хранене. Диети, бедни на хранителни вещества, които спазваме, за да влезем в желаните размери, ни лишават от необходимите съставки за „ремонт“ и правилно развитие на нашето тяло.

Човешкото тяло е съставено от 70% вода, 15% мазнини, 10% протеини и много малки количества витамини, ензими и минерали.

Затова е важно да получаваме възможно най-богат асортимент от хранителни вещества чрез храната.

Въглехидрати

Снимка: iStock

Ще се изненадате, ако разберете, че 80-90% от храната ни е съставена от въглехидрати. Те осигуряват енергия за тялото, но мазнините осигуряват 2 пъти повече енергия, отколкото въглехидратите.

Защо избягваме мазнините?

В публичното пространство много настоятелно се шири теорията, че мазнините са вредни и трябва да бъдат избягвани, ако искаме стройно и здраво тяло.

Това е в разрез с истината.

Днес всеки се страхува да приема мазнини, защото те се свързват със затлъстяване и заболявания, свързани с тях.

В известна степен това е вярно, но всичко зависи от вида мазнини и тяхното количество.

Нисък прием на мазнини и синдром на поликистозни яйчници

Според редица изследователи, контролът на инсулиновата резистентност е пряко свързан с контрола на синдрома на поликистозните яйчници.

Когато преминем на диета, бедна на мазнини и протеини, ние естествено се обръщаме към въглехидратите за помощ – плодове, зеленчуци, бобови растения, тестени изделия от алтернативни на пшениченото брашно брашна.

Когато консумираме повече въглехидрати, независимо какви са те, крайните продукти от тях са захар и ензими. Захарта е лесен източник за енергия. Тялото се стреми да абсорбира колкото се може повече от нея, за да се запаси.

Свързани статии

Но то не може да използва захарта директно и докрай без хормона инсулин. Когато съществува метаболитен проблем, инсулинът или не се регистрира от клетките в организма (диабет тип 2), или липсва, или е в много малки количества (диабет тип 1).

Излишният инсулин причинява увеличаване на теглото, увеличаване на естрогена и тестостерона и намаляване на прогестерона. Този хормонален дисбаланс води до нередовна менструация, безплодие, миома, ендометриоза и синдром на поликистозни яйчници.

Какво трябва да направите, за да намалите нивата на инсулина?

Ако страдате от синдром на поликистозни яйчници или наднормено тегло, първото нещо, което трябва да направите, е да балансирате нивата на инсулина.

За да го постигнете, трябва да балансирате храната, която приемате. Основният компонент, който смущава вашия инсулин, са въглехидратите. Така че, лечението на синдрома на поликистозните яйчници се корени предимно в пълноценната храна и определено не в изключването на полезните мазнини.

Коментирай