Здраве и красота

Цветът и мирисът на вагиналното течение говорят много

За какво подсказват различните видове течение?

18.06.2015г. / 15 11ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вагиналното течение е един от проблемите, които са важен показател за здравословното състояние. То може да е доста объркващо, тъй като може съвсем нормално да се появи по време на овулацията.

Но в някои случаи то може да подсказва за сериозно състояние или заболяване. Така че, погледнете го отблизо и преценете дали вашето течение не влиза в някоя от следните рискови категории:

Сиво, миришещо на развалена риба

Ако вашето вагинално течение има сивкав цвят и излъчва миризма на риба, особено след секс, това най-вероятно говори за бактериална вагиноза.

Това е често срещана инфекция, която се появява, когато pH балансът на вагината е нарушен. Така се увеличават нивата на лошите бактерии, предизвикващи инфекции.

Инфекцията може също да бъде причинена от партньора ви, най-вече при небезопасен секс.

Бяло, лепкаво, гъсто течение

Този тип течение обикновено е кремаво на цвят. Може да има и бучки в текстурата си, но обикновено няма силно забележима миризма. Възможно е да изпитвате и сърбеж, дискомфорт и леко подуване.

Тези симптоми говорят за гъбична инфекция – една от най-честите инфекции, подобно на вагинозата.

Гъбичките могат да бъдат предотвратени чрез здравословно хранене. Наблягайте на киселото мляко в диетата си. Освен хранителните превантивни мерки при вече налична инфекция се налагат някои медикаменти като хапчета, вагинални глобули и мазила.

Чисто, прозрачно без мирис

Ако сте забелязали течение, прозрачно, без цвят и с липса на миризма, което обаче е доста еластично, подобно на яйчен белтък, не се тревожете!

Това течение е овуларно и няма никаква причина за притеснение. То е напълно нормално и обикновено се случва около десетия ден от месечния цикъл.

Предназначението на това течение е улавянето на сперматозоидите и спомагане за отвеждането им към готовата за оплождане яйцеклетка.

Бяло на цвят, без мирис

Млечнобялото течение без особена миризма с леко по-кремообразна текстура говори за леки промени в хормоналния баланс. Това течение се счита за безопасно, стига да не се появят мирис или дразнене.

Това течение обикновено се получава в определени моменти от месечния цикъл, които са обвързани с освобождаването на хормона прогестерон.

Жълто-зелено с лоша миризма

Снимка: iStock

Ако се появи жълто-зелено течение с неприятна миризма на развалени яйца и ако изпитвате сърбеж, подуване и дори в тежки случаи кървене, това е сигнал за трихомониаза.

Трихомониазата е полово предавана инфекция, която се получава при небезопасен секс и води до безплодие.

Ако имате тези симптоми, отидете незабавно на лекар и в никакъв случай не правете секс. Трихомониазата е много заразна.

За съжаление, жълто-зеленото течение може да е симптом и на гонорея, хламидия или сифилис. Всяко от тези заболявания може да бъде придружено от миризма, генитален сърбеж, подуване, парене при уриниране, кървене, болка по време на секс и дори висока температура.

Свързани статии

Кафяво-червено, кръвенисто

Ако течението ви е червеникаво, ръждиво на цвят, това може да е знак, че цикълът ви ще се появи скоро или че е на път да спре. Това е при условие, че кървенето или зацапването се случва в дните около цикъла.

Ако се случва по друго време трябва да посетите лекар.

Прозрачно, много воднисто, без мирис

Такова течение обикновено често се пренебрегва заради липсата на лоша миризма. Много жени смятат, че това течение е овуларно и не му обръщат внимание. Това не е така, тъй като овуларното е подобно на белтък.

Воднистото течение без миризма е признак на херпес, заради който също незабавно трябва да се консултирате с лекар.

Коментирай