Здраве и красота

10 признака, че е време да се откажете от глутеновите храни

Хормонален дисбаланс или неизяснен стерилитет

03.07.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика. Смята се, че 99% от хората, които имат непоносимост към глутен или цьолиакия, никога не са се тествали. Вижте следващите няколко симптома, които са най-силно изразени при хората с непоносимост към глутен.

Ако имате някой от следните симптоми, това може да е знак, че имате непоносимост към глутен:

1. Храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема, диария и запек. Запекът е често срещано неразположение при децата, които имат непоносимост към глутен.

2. Кератоза пиларис, състояние известно още като „пилешка кожа, което най-често се проявява в задната страна на ръцете. Според специалисти това се дължи на дефицит на мастни киселини и витамин А в следствие на малабсорбция, причинена от увреждане на червата след консумацията на храни съдържащи глутен.

3. Умора, особено след като сте консумирали храни със съдържание на глутен, като сладкиши, сандвичи и други.

4. Диагностицирано автоимунно заболяване като тироидит на Хашимото (около 90% от страдащите от това състояние имат непоносимост към глутен), ревматоиден артрит, язвен колит, лупус, псориазис, склеродерма или множествена склероза.

5. Неврологични симптоми като замайване или загуба на равновесие.

6. Хормонален дисбаланс или неизяснен стерилитет.

7. Мигренозно главоболие.

Свързани статии

8. Диагностика на хронична умора или фибромиалгия.

9. Възпаление, подуване или болки в ставите, на пръстите, коленете или бедрата.

10. Честа промяна в настроенията, сред които тревожност, депресия. Как да разберете дали неразположенията ви се дължат на консумацията на храни със съдържание на глутен?

В рамките на поне 2-3 седмици опитайте да изключите от менюто си храни съдържащи глутен. Трябва да знаете, че може да ви отнеме месеци да изчистите организма си от протеина. Ако здравословното ви състояние не се подобри, консултирайте се със специалист.

Снимка: istock

Коментирай