Здраве и красота

Храни и напитки, които заменят кафето

Хапвайте черен шоколад

23.06.2015г. / 11 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на високи енергийни нива през деня понякога може да бъде трудно. Месечните неразположения, стресът, липсата на физическа активност и други, могат да нарушат баланса в нашите тела.

За щастие, някои храни като ябълките, морковите, целината, хумуса, киноата, овесените ядки и други могат да бъдат вашият здравословен начин да повишите енергията си без да е необходимо да приемате поредната чаша с кафе.

Споделяме още няколко полезни елемента, които да включите към ежедневното си хранене.

Авокадо

Ако има дни, в които ви липсва енергия, вашето естествено спасение е авокадото. Богато на полезни мазнини и калий, то ще ви помогне да възстановите енергийните си нива и да се почувствате чудесно. Може да го комбинирате със зеленчуци, плодове или орехови ядки. Авокадото е лесно преносима и полезна храна, която е и приятел на вашата диета.

Тъмен шоколад

Тъмният шоколад има редица ползи за здравето, освен това можем да си го позволим, дори когато спазваме диетичен режим на хранене. Благодарение на богатите на вкус какаови зърна, черният шоколад е с високо съдържание на антиоксиданти, които ще ви дадат енергия през целия ден. Няколко блокчета от лакомството могат да заменят следобедната чаша кафе.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е изключително полезен, ето защо трябва да хапваме по-често от него. Той се усвоява от организма по различен начин в сравнение с белия. Бавното усвояване на всички полезни съставки в него, като фибри, витамини от групата В, витамини Е, К, както и калий, калций и магнезий ще ви помогне да се усещате по-дълго време сити и да бъдете изпълнени с енергия.

Сьомга

Правилната комбинация от протеини, въглехидрати и здравословни мазнини е тази, която ви дава енергия в дългосрочен план. Сьомгата има допълнителна полза не само за това, че е богата на протеини, но и на омега-3 мастни киселини, които спомагат да се чувствате енергични.

Хапвайте от нея на обяд. Това ще ви даде енергия за целия следобед и няма да се нуждаете от допълнителни количества кафе.

Свързани статии

Ягоди

Ароматните ягоди също попадат в списъка на храните, с които може да замените чашата кафе. Богати на витамини, фибри и естествени захари, те имат среден гликемичен индекс, което няма да повлияе на вашите енергийни нива. Ако искате да бъдете винаги във форма, хапвайте от тях.

Билкови чайове

Билковите чайове са чудесен заместител на кафето. Може да започнете деня си с тях или да бъдат вашата здравословна напитка в следобедните часове. Особено полезни са зеленият чай, чай от джинджифил, женшен или коприва.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време