Здраве и красота

5 изненадващи фактора, развалящи зъбите

От какво да се пазим в името на зъбното здраве?

25.06.2015г. / 15 33ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички знаем, че бонбоните и газираните напитки увреждат зъбите. За съжаление, много са факторите, които влияят върху тяхното здраве. Дори понякога навици, които мислим за здравословни, могат да предизвикат увреждане на зъбите и поява на кариес.

Кои са неочакваните неща, които могат да предизвикат заболявания на зъбите?

Изцеждането на сок

Прясно изстисканите плодови и зеленчукови сокове са изключително полезни за организма. Те са богати на витамини, минерали и фибри, които са незаменими за процесите в тялото. Но киселините в тях имат изключително вредно действие за зъбите.

Освен това, в пресните сокове се съдържат и големи количества захари, които допълнително увреждат зъбния емайл, независимо че не става дума за рафинирани захари.

Дъвчене на витамини

Дъвчащите, обикновено желирани витамини са удобни, тъй като могат да бъдат приети по всяко време без необходимост от вода за преглъщане. В тях обаче също има големи количества захари, които полепват по зъбите предвид лепкавата текстура на тези витамини.

На практика те полепват по зъбната повърхност и дори запълват микроскопичните пукнатини по емайла. Задържането им за повече време ускорява многократно процеса на разруха на зъбния емайл.

Сос за барбекю

Обичате ли да си купувате от готовите сосове за барбекю? Те са удобни, тъй като са предварително овкусени и не се налага да приготвяте тепърва сос за ястието ви.

Това е много хубаво и удобно, но готовите сосове за барбекю наред с кетчупа, горчицата и лютеницата съдържат доста захар. Тя предизвиква честа поява на кариеси и обезцветяване на зъбите при продължителна употреба, което впоследствие води до разпад на зъбния емайл.

Свързани статии

Сушени плодове

Докато пресните плодове са за предпочитане, въпреки количествата въглехидрати, които съдържат, сушените не са. Те са наистина питателна закуска, изпълнена с полезни фибри, но предвид дехидратирания им вид концентрацията на захари нараства.

Текстурата им също е доста по-лепкава от тази на пресните плодове, което прави полепването и задържането им по зъбите и в междузъбното пространство по-дълготрайно. Крайният резултат е ясен – кариес и усложненията, последващи ненавременното му лекуване.

Бяло вино

Бялото вино се смята за по-диетично и често се допуска в диетичните режими за отслабване. Много жени отбягват червеното вино, тъй като то крие риск от боядисване на зъбите и устните, което не само е естетически лошо, но се смята и за вредно за зъбите заради този си ефект.

Всъщност, бялото вино уврежда повече зъбния емайл. В него има киселина, която разяжда емайла и оставя зъбите уязвими към петна и други храни и напитки.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
българин ( преди 8 години )
До Даниела Михайлова: В тази точно драсканица, червеното вино е пощадено. Затова, аз предлрагам да плюскаме червено вино с пържоли. Другите неща, повечето, както сами сте забелязали, са вредни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
Даниела Михайлова ( преди 8 години )
Ами не зазбирам какво всъщност се предполага да пия или ям. Газираните напитки са вредни, соковете също, бялото и червено вино, кафето, плодовете чайове, щото видиш ли те пък били кисели, прясното мляко, щото било за бебета,че то кво остана - вода и билкови чайове. Сага чакам статия,в която да прочета,че и те са вредни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар