Здраве и красота

Вредно ли е спането със сутиен?

Отговорът ще ви изненада

24.06.2015г. / 16 25ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Носите ли сутиен, докато спите? Повечето жени биха отговорили с ужас на лицето: „Не, разбира се! Мразя сутиена – хвърлям го веднага щом се прибера!“ и това не е лъжа. Повечето жени не понасят сутиена върху тялото си, когато се приберат вкъщи.

Освен това всички сме слушали твърденията, че да се спи със сутиен е не просто вредно, а води до рак на гърдата.

Някои жени пък правят обратното – ходят постоянно със сутиен, дори спят с него, защото вярват, че ако не го правят, гърдите им ще увиснат. Има много истински фактори, които предизвикват свиване и отпускане на гръдната тъкан като раждане, отслабване, хормонални проблеми.

Съществуват много митове по повод спането със сутиен. Но в крайна сметка – вредно ли е или не?

Снимка: iStock

Отговорът е не! Спането със сутиен няма да доведе до рак на гърдата, нито ще увреди по някакъв начин формата, обема и тъканта на гърдите ви. Това се доказва от няколко скорошни изследвания.

Свързани статии

Онова, което би могло да предизвика известни проблеми, е банелът или твърдата извита телена дъга, поддържаща формата на сутиена. Тя може да притисне силно и продължително лимфните възли, намиращи се отстрани към подмишницата.

Те имат функция да отвеждат лимфата от гърдите и да осигурят нормалния лимфоток в тези органи. Когато са притиснати процесът е възпрепятстван. Това пречи на естествените защити на организма.

Проблемът с банелите е, че те могат и да се вкопаят в кожата, което предизвиква силен дискомфорт по време на сън.

Какво да направите, ако все пак искате да спите със сутиен?

Снимка: iStock

Просто избирайте сутиен без банели! Има модели с абсолютно меки чашки, които не предизвикват никакво дразнение върху тъканта на гърдите.

Коментирай