Здраве и красота

Защо всекидневното почистване на езика е важно?

Подобрява способността ви да усещате вкуса на храната

06.07.2015г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневната орална грижа е много важно да не пропускаме почистването на езика. Когато спим нашата храносмилателна система остава активна и през това време работи за елиминиране на токсините от организма.

Къде отиват токсините и как? Ако не бъдат отстранени, могат да доведат до дихателни затруднения, проблеми с храносмилането, както и слаба имунна система. Вижте още в следващите редове.

Намалява лошия дъх

Една от причините за появата на лош дъх са именно налепите, които се задържат върху езика. Това са остатъците от храна, мъртви клетки от езика, които ако не бъдат почистени, създават благоприятна среда за появата на гъбички. Това от своя страна причинява появата на лош дъх и дискомфорт.

Подобрява способността ви да усещате вкуса на храната

Редовното почистване на езика ще подобри функциите на вкусовите ви рецептори. Това ще доведе до по-голямо удоволствие при консумацията на вашите любими храни и напитки. Според аюрведа, колкото повече се наслаждаваме на вкуса на храната, толкова по-добре тялото ни я приема.

Също така, блокираните вкусови рецептори пречат на способността на тялото ни да изпраща до мозъка ни сигнали за вида на приетата храна, което може да е причина за появата на фалшив глад.

Намалява токсините

Когато спим нашето тяло се детоксикира. Голяма част от токсините, които то отделя се разполагат върху повърхността на езика. Първото и най-важно нещо, което трябва да направите след сън е не само да измиете зъбите си, но и да почистите добре езика си.

Свързани статии

Премахването на токсините е първата стъпка към поддържането на здрава имунна система.

Подобрявате вашето дентално здраве

С премахването на бактериите и токсините, почиствайки езика, вие също така ще допринесете за по-доброто здраве на зъбите и венците ви. Голяма част от бактериите, които са разположени върху езика, са отговорни за появата на пародонтални проблеми, натрупване на плака, кариес, инфекции на венците и други.

Коментирай