Здраве и красота

Правила за хранене, които можем да научим от гърците

Всеки ден консумирайте пробиотични храни

01.07.2015г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли откъде произлиза думата „диета“ и какво е нейното значение? Тя идва от старогръцката diaita, което означава „пътят на живота." В Древна Гърция, диетата е била здравословно съчетание на полезни храни с цел постигане на добро здраве и дълголетие.

Ето защо много хора често правят няколкоседмични курсове на хранене, следвайки режима на средиземноморската диета. Има много ценни уроци за храненето, които можем да научим от гръцката култура. Ето и някои от тях.

Гответе с чисти продукти

Приготвянето на храната с чисто биологични продукти я прави не само по-вкусна, но и здравословна. Избягвайте преработените храни, тези с ниско съдържание на мазнини и етикети „лайт“, тъй като често съдържат химикали.

По възможност купувайте биопродукти. Не забравяйте, че качеството е по-важно от количеството.

Всеки ден консумирайте пробиотични храни

Киселите краставички, маслините и други спадат към групата на пробиотичните храни. Те спомагат за размножаването на полезните бактерии в червата. Великият Хипократ вярвал, че всички болести започват в червата.

Не забравяйте и за хубавото кисело мляко, което имаме. В млякото се съдържат най-много полезни бактерии.

Консумирайте храни с вибрационните цветове на дъгата

За да бъдем здрави и позитивни ние се нуждаем от енергия. Няма нищо по-хубаво от енергията на красивите цветове, които можем да открием в храна. Гърците винаги слагат на трапезата си пресни плодове и зеленчуци, които имат невероятно зареждащи багри.

Консумирането на високоенергийни храни ни помага да постигнем по-високо съзнание и вътрешен мир. Това е една от причините, поради които много древни философи и лечители са били вегетарианци.

Яжте повече пресни зеленчуци, плодове, билки и подправки, бобови растения, ядки и семена и по-малко от ниско вибрационните храни, като например животински протеин, захар, кафе, алкохол и бяло брашно.

Ястията трябва да бъдат комбинация от простота, хармония и умерени количества

При комбиниране на съставките винаги следете за умереността и баланса. Не бива една съставка да надделее над останалите. Така например Платон е смятал, че храната трябва да има прости вкусове.

Свързани статии

Яжте с мир и спокойствие

Друга важна практика за храненето, която гърците следват от древни времена и която според тях е формулата за здраве и дълголетие, е храненето с мир, спокойствие и радост. Дъвчете храната бавно и правилно, дайте свобода на потока енергия, необходим, за да се насладите на храната.

Също така една от най-важните съставки на храната е любовта. Ако добавите щипка от нея при готвенето, ще дадете любов не само на себе си, но и на другите.

Снимка: istock

Коментирай