Здраве и красота

Защо фибрите са полезни за диабетиците?

Забавят освобождаването на глюкоза в кръвта

08.07.2015г. / 17 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На хората, които страдат от диабет, им се налага да спазват определен хранителен план, който изключва някои групи храни. За тях е важно диетата им да бъде здравословна, а храните в нея да им доставят нужното количество витамини, минерали и полезни фибри.

Каква е ролята на фибрите и защо трябва да ги консумират по-често?

Подобряват инсулиновата чувствителност

Редица изследвания показват, че консумирането на повече фибри за период от седмици или месеци е свързано с намаляване на биомаркерите за инсулинова резистентност.

Според специалисти това може отчасти да се дължи на противовъзпалителните съставки в диетични фибри, които когато ферментират в стомашно-чревния тракт са склонни да инхибират разграждането на мастните депа на организма в свободни мастни киселини.

Забавят освобождаването на глюкоза в кръвта

Хранителният план, обогатен с полезни храни, съдържащи разтворими фибри, може да допринесе за забавеното отделяне на глюкоза. Храните със съдържание на фибри се разграждат по-бавно за разлика от въглехидратите.

Това означава, че нивата на глюкозата няма да се повишат много и рязко след хранене, което от своя страна не предизвиква стрес върху процеса на глюкозния метаболизъм.

Фибрите създават усещане за ситост за по-дълъг период от време.

Това означава, че и приемът на храна може да се намали. Редица изследвания са установили, че хората, които спазват диети с високо съдържание на фибри се чувстват по-сити след хранене, а също така се чувстват по-малко гладни между основните хранения.

Разтворимите фибри забавят преминаването на храната през храносмилателния тракт и по този начин хранителните вещества се абсорбират по-бавно.

Свързани статии

Едни от най-добрите храни за диабетици съдържащи фибри са :

Плодовете – Не забравяйте, че трябва да ограничите консумацията на плодове с високо съдържание на захари. Хапвайте ябълки, цитрусови плодове, круши. Те са богати на фибри, но и на много витамини, важни за общото ви здраве.

Оранжеви зеленчуци – Сладките картофи и други оранжеви зеленчуци, като тиква и моркови, доставят високо съдържание на фибри и относително малко калории.

Консумирайте и овесени ядки, бобови растения, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, соя, грах.

Снимка: Istock

Коментирай