Здраве и красота

Признаци на хормонален дисбаланс, които не бива да игнорирате

Проблеми с храносмилането

10.07.2015г. / 15 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресия, резки промени в настроението, косопад... Това са само част от симптомите, подсказващи за хормонален дисбаланс. Кои други симптоми не бива да игнорирате?

Постоянно увеличаване на теглото

Когато забележите, че теглото ви се покачва постоянно, без да сте променили начина си на хранене и активността, това може да подсказва за хормонален дисбаланс. Така нареченият хормон на стреса кортизол се секретира от надбъбречните жлези.

Когато производството на кортизол е нарушено поради някаква причина, като стрес например, това може да предизвика не само увеличаване на теглото, но също може да диктува в кои области на тялото да се натрупват тези излишни мазнини.

Проучванията показват, че повишени нива на кортизол могат да доведат до натрупването на излишни мазнини в коремната област. Това от своя страна увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Ниско либидо

Ниското либидо може да бъде един от първите признаци на хормонален дисбаланс. Хормоналният андроген се произвежда при мъжете от техните тестиси, а при жените от яйчниците им. Липсата на този хормон може да доведе до лошо либидо, дори и при жените.

Чувствате умора

Спите по 8 часа или повече, отдавате достатъчно време за релакс, но въпреки това умората не си отива. Събуждането с усещане за умора може да е признак, че страдате от хормонален дисбаланс.

Също така, ако страдате от хроничен стрес възможно е да страдате и от надбъбречна умора, което отново да е причина за отделянето на високи количества кортизол. Повече за надбъбречната умора може да прочетете тук.

Свързани статии

Повишено изпотяване

Повишеното изпотяване е още един от признаците на хормоналния дисбаланс. Обърнете внимание по кое време на деня и как се потите. Нощното изпотяване може да е в резултат на проблеми с ендокринната система.

Проблеми с храносмилането

Проблемите с храносмилането могат да бъдат предизвикани от дисбаланса на три хормона в стомашно-чревната система. Те се наричат гастрин, секретин и холецистокинин. Тези 3 хормона помагат за стимулиране на храносмилателния процес, който разгражда храната в прости молекули, които могат лесно да се абсорбират в кръвния поток.

Коментирай