Здраве и красота

Неочаквани факти за гъбичните инфекции

Няма да повярвате!

20.07.2015г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сърбеж, парене, освобождаване на секрет, гъбични инфекции, болка във влагалището – познати ли са ви тези симптоми?

Много жени (да не кажем почти всички полово активни) са страдали от някакъв вид инфекция през живота си.

Най-честите микроорганизми, които нападат вагината ви са гъбичките кандида. Или поне така сме свикнали да смятаме.

Ще ви изненадаме с няколко неочаквани факта за вагиналните гъбични инфекции!

Гъбичките не са най-честата вагинална инфекция

Бактериалната вагиноза е инфекция, която представлява свръхрастеж на бактерии във влагалището. На нея се пада честта да носи титлата „най-честа вагинална инфекция“

Бактериалната вагиноза много прилича на гъбичната инфекция по симптоми, но при нея нивата на pH на влагалището са извън нормата. Ако решите да си правите самолечение, мислейки че имате гъбична инфекция, лекарствата няма да помогнат, защото инфекцията е причинена не от дрожди (каквато е кандида), а от бактерии, резистентни към медикаментите срещу гъбички.

Можете да станете резистентни към медикаментите

Ако често се лекувате от гъбични или бактериални инфекции, най-вече с едни и същи препарати, това може да предизвика резистентност към лекарствата. Това прави гъбичната инфекция много устойчива и трудна за премахване в бъдеще.

Самолечението най-често води до такива резистентности.

Можете да получите гъбична инфекция в устата

Разликата е, че този вид кандида се нарича млечница. Свръхрастежът на дрожди причинява подобни на извара лезии, които могат да преминат от устата към езика, бузите, венците, хранопровода.

Всичко това може да направи преглъщането много болезнено. За щастие, млечницата е лечима.

Гъбичните инфекции могат да бъдат причинени от... изхождането по голяма нужда

Не се шегуваме. Микроорганизмите кандида живеят в ректума и при неволното им преминаване от там към близкостоящата вагина се получават инфекции на влагалището.

Затова жените трябва да внимават с бърсането след изхождане. Освен това е препоръчително измиването с подходящ сапун след тоалетната процедура. След анален секс не преминавайте веднага към вагинален. В противен случай почти задължително ще се „почерпите“ с някаква инфекция.

И момчетата могат да пипнат гъбична инфекция

За тези, които все още не знаят – гъбичните инфекции не са само женски проблем. Мъжете също могат да хванат „подобна промоция“, ако правят небезопасен секс с жена, която вече има такава инфекция.

Разликата при мъжете е, че те могат да носят инфекцията доста дълго преди да разберат, че страдат от нея. Това е така заради неблагоприятната среда за растеж на бактериите по пениса. Там няма толкова влага, колкото има в женската вагина. Но това не означава, че зараза не може да настъпи.

Свързани статии

Гъбичните инфекции могат да са признак на диабет

Дрождите (кандида) се хранят със захар. Съответно, когато имате прекалено чести и трудно лечими гъбични инфекции, това може да е знак за повишаване на кръвната захар.

Любителите на пастата са с повишен риск

Кандида съществува в храносмилателния тракт в малки количества. Когато човек е здрав, свръхрастеж няма, съответно и инфекция не е налице.

Едно проучване през 2013 година установява, че хората, които ядат по-големи количества паста и въглехидрати въобще, отколкото наблягащите на протеините, аминокиселините и мастните киселини, са много по-склонни да развиват чести гъбични инфекции.

Това отново се обяснява с подхранването им със захари.

Коментирай