Здраве и красота

Увеличават ли болкоуспокояващите риска от инфаркт?

Какво трябва да знаем за нестероидните противовъзпалителни медикаменти?

28.07.2015г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Най-често срещаният навик по отношение на лекарствата е взимането на болкоуспокояващо веднага щом почувстваме болка в главата или по време на месечния цикъл. Смятаме, че болкоуспокояващите и нестероидните противовъзпалителни лекарства, които също успокояват болката, са безвредни, щом се продават без рецепта.

Те обаче могат да предизвикат инфаркт или инсулт или поне да повишат риска от такъв.

Агенцията по безопасност на храните и лекарствата на САЩ неотдавна съобщи, че хората сериозно трябва да преосмислят безразборното приемане на болкоуспокояващи, най-вече от нестероиден противовъзпалителен характер, пише womenshealthmag.com.

Най-често употребяваните нестероидни противовъзпалителни лекарства са тези, съдържащи ибупрофен и напроксен. Според доклада на Агенцията обаче не всички хора трябва да се притесняват.

Снимка: iStock

Потенциално най-засегнати от тези лекарства биха били хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, диабет, висок холестерол, затлъстяване или тези, които вече имат анамнеза, свързана с инфаркт или инсулт.

Свързани статии

За всички останали рискът е далеч по-малък, но трябва да се следват указанията за дозировка, защото неволната злоупотреба с нестероидните противовъзпалителни медикаменти може да повиши този риск.

Въпреки това, приемането на такъв тип болкоуспокояващи във високи дози за продължителен период от време е рисковано и трябва да се прилага под лекарско наблюдение, а не като форма на самолечение.

Коментирай