Здраве и красота

Причини за възникване на гръбначни изкривявания и неправилна стойка

Вижте къде грешите в ежедневието си

13.10.2015г. / 08 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Правилната стойка е в пряка зависимост от кондицията и цялостното състояние на раменния пояс, гръбната и коремна мускулатура. Несиметрично развитата мускулатура и неправилната стойка са основните виновници за развитието на гръбначните изкривявания при подрастващите, и сковаността и болките в областта на гръбнака при възрастните.

Вижте кои са основните причини за възникване на опасни изкривявания и как да ги предотвратите:

1) Поражения, нанесени от травми или прекарани заболявания, които засягат или изменят костната система.

Тук влизат и занимания със спорт, който развива неравномерно мускулатурата на детското тяло, което нарушава правилната му симетрия.

Причината е, че гръбначният стълб не е достатъчно стабилизиран и лесно се поддава на увреждания и деформации.

2) Влияния на обкръжаващата среда:

Използването на неподходяща за ръста училищна и домашна мебел.

• Тежките ученически чанти.

• Качеството на повърхността за сън – използването на деформиран или мек матрак, както и височината на възглавницата са предпоставки за нарушаване на правилната стойка в процеса на израстване.

• Продължително седене в една поза и на едно място. Често срещано явление когато децата играят пред компютър или с мобилно устройство. Несъзнателно те „замръзват“ в една поза, а това се оказва пагубно за мускулатурата им.

3) Вредни навици

• Стоенето с отпуснат един и същ крак.

• Неправилна походка/стойка с изнесена глава напред, отпуснат корем и свити рамене.

• Носене на ученическа чанта на едно рамо или с една и съща ръка.

• Неправилното седене на чина/стола и четенето в легнала позиция.

4) Бичът на модата

Причина могат да бъдат прекалено тесните и ограничаващи нормалното движение на тялото дрехи, неудобни обувки без ортопедични извивки, което предразполага към плоскостъпие, а оттам към неправилна стойка.

5) Дефекти в сетивните органи предполагат затруднения при чуване и виждане, следователно стремеж към нагаждане на тялото с цел компенсация.

6) Пубертетът е период, който се характеризира с бързо израстване и развитие. Несвикнали с височината си младежи, започват да ходят приведени, а момичетата срамувайки се от развиващия им се бюст се опитват да го прикрият.

Подобно поведение води до нарушаване на правилната стойка, което впоследствие причинява трайно изкривяване на гръбначния стълб.

Повече полезна информация за борбата с гръбначни изкривявания можете да намерите на www.asemgroup.net и HEAL FIT GYMNASTICS.

Коментирай