Здраве и красота

Децата вече започват да не харесват тялото си на 8

Възрастовата граница на спазване на драстични диети пада рязко

04.08.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Доскоро се смяташе, че в тийнейджърската възраст децата започват да не харесват тялото си, да се опитват да го променят или да го прикрият.

Едно скорошно проучване, публикувано в The British Journal of Psychiatry показва, че днешните деца вече започват да се вглеждат негативно в телата си на 8-годишна възраст.

За съжаление, това означава, че в много по-ранна възраст децата са изложени на риск от хранителни разстройства както в този период, така и в по-късен етап от живота.

Изследването е проведено върху 6000 деца, пише goodhousekeeping.com. Те били проследени от 8-годишна възраст до момента, в който не навършили 14 години.

39% от момичетата вече били спазвали диета в някакъв момент от живота си. 8% признали, че се чувстват дебели. За разлика от тях 12% от момчетата казват, че са спазвали диета през последната година, като 3,5% от тях не харесват фигурата си.

Какво предизвиква тези чувства у децата?

Според проучването, натискът от медиите, които промотират кльощави фигури, послания за отслабване и здравословни храни, карат децата да обръщат внимание на недостатъците по тялото си.

Ако в семейството има случаи на анорексия, булимия или и двете, а детето е ставало свидетел, това многократно повишава риска и то да започне да страда от хранителни разстройства.

Свързани статии

Учените смятат, че по-ранните интервенции са от решаващо значение. Родителите трябва да намерят място във възпитанието си за разясняването на здравословното хранене и прекомерното гладуване с цел отслабване.

В училищата също така, според лекарите, трябва да се провеждат повече часове, свързани със здравословното хранене и спортуването.

За съжаление, хранителните разстройства са изключително сложни и могат да бъдат причинени от много фактори, включително генетика, биология, психология и обкръжение.

Коментирай