Здраве и красота

Най-добрите билки при косопад

Правете фрикции на косата с отвара от чубрица

12.08.2015г. / 08 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на коса е проблем, който се среща и при двата пола. Хормоналните нарушения, стрес, неправилно хранене, след раждане, са само част от причините за появата на косопад. Билки като розмарин, коприва, мента, лайка, могат да помогнат за стимулирате растежа на косата.

Запишете си и следващите три билки, които доказано заздравяват косата.

Чубрица

Ароматната билка често присъства в апетитните рецепти, които приготвяме. Но тя е повече от овкусител на блюдата. Редовните фрикции с отвара от ронена чубрица намаляват косопада и стимулират растежа на косата.

В 1 литър вода сложете 2 супени лъжици от билката и варете около 10 минути. След това я прецедете, изчакайте да се охлади и облейте косата си, като леко масажирайте кожата на главата.

Правете тази грижа през ден (не е нужно всеки път да се мие косата с шампоан; може да правите фрикции и на чиста суха коса; след като сте нанесли отварата не изплаквайте).

Гинко билоба

Билката гинко билоба помага за увеличаване на притока на кръв към мозъка и е много ефективна при коригиране на хранителните недостатъци на космените фоликули. За да преборите косопада може да си правите отвара от гинко, с която да обливате косата си през ден (след това не изплаквайте с вода). Също така може да ползвате и масло от билката, което да масажирате върху скалпа.  

Свързани статии

Лавандула

Лавандулата е една от най-добрите билки, които насърчава не само здравия сън, но и растежа на косата, намалявайки плешивостта. Тя има антибактериални свойства, които помагат при раздразнен скалп, сух пърхот и други инфекции на кожата на главата.

Редовната употреба на лавандулово масло  ще помогне за предотвратяване загубата на коса, а също и ще стимулира нейния растеж. Нанасяйте маслото през ден с леки масажни движения. Така ще успеете и да се освободите от напрежението и ежедневния стрес.

За още по-добър ефект направете комбинация 10 капки масло от розмарин, 10 капки масло от лавандула, 5 капки масло от босилек и 4 капки масло от жожоба.

Снимка: istock

Коментирай