Здраве и красота

5 причини да пиете кокосова вода

Намалява апетита

20.08.2015г. / 10 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В горещите летни дни се нуждаем от нещо свежо, което да утоли жаждата ни. Напоследък, все по-популярна и предпочитана напитка е кокосовата вода.

Доказано, тя може да намали апетита, което я прави подходяща за диети, но и да засили имунитета, което я прави подходяща за консумация през цялата година. Споделяме още 5 добри причини, които ще я направят вашата любима напитка. 

Има богат минерален състав

Кокосовата вода е една от най-здравословните напитки, които може да откриете на пазара. Звезди като Деми Мур и Мадона са я направили ежедневна своя напитка. Ето една от тайните им за красота и младост.

Освежаващата напитка е богата на калций, магнезий, фосфор, калий и натрий, витамини от групата. Това я прави подходяща за тази от вас, които често спортуват, имат мускулни крампи, проблеми с костите и мускулите. 

Регулира кръвното налягане

Кокосовата вода е с високо съдържание и на електролити. Ето защо, много специалисти я препоръчват за всекидневен прием, тъй като по естествен път може да спомогне за регулирането на кръвното.

Също така, подобрява кръвообращението, намалява риска от образуване на плака в кръвоносните съдове, което от своя страна, намалява риска от сърдечни болести. Смята се, че кокосовата вода е ефективна и при регулиране нивата на добрия холестерол и кръвната захар. 

Прави кожата красива

Ако страдате от акне или често ви излизат пъпчици, кокосовата вода е идеална терапия за почистване и освежаване на кожата. С помощта на памучен тампон обтрийте лицето с кокосова вода и оставете да действа няколко часа. След това изплакнете с вода. 

Кокосовата напитка съдържа цитокини и лауринова киселина, които имат способността да забавят процеса на стареене, защитава кожата и я хидратира. Редовният й прием спомага и за регулирането на излишния себум.  

Свързани статии

Подходяща е за бременни

Поради високото съдържание на фибри, много лекари съветват бременните да пият по-често кокосова вода, тъй като това може да намали риска от появата на запек и стомашни киселини. Освен това, тя осигурява добра хидратация, която е много важна по време на бременност. 

Подобрява функцията на бъбреците

Високото минерално съдържание в кокосова вода, особено на калий и магнезий, я прави полезна напитка за всички и за тези, които страдат от бъбречни заболявания. Калият има алкализиращ ефект върху рН на урината и предотвратява образуването на камъни в бъбреците. От друга страна, водното съдържание на напитката, увеличава производството и отделянето на урина.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време