Здраве и красота

Чести причини за вагинален сърбеж

Какво предизвиква дискомфорт във вагиналната област?

31.08.2015г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вагиналният сърбеж е много неприятен. Освен че създава дискомфорт, той може да бъде и сериозен симптом. 

За какво може да подсказва вагиналният сърбеж?

Хормонален дисбаланс

Хормоните са много деликатен механизъм в човешкото тяло. Балансът в тях е толкова крехък, че дори най-малкото отклонение от нормата може да даде своите отражения. 

Нарушенията в нивата на хормоните могат да предизвикат изменения в pH-то на вагината, което създава благоприятна среда за развитие на бактерии.

Лишеи

Лишей склерозус е доста сериозно състояние, което води до неистов сърбеж на вулвата. Появяват се бели петна по лигавицата на вагината. Много често това състояние отново е свързано с изменения в хормоналния баланс. Възможно е да възникне и при свръхактивност на имунната система. 

Гъбична инфекция

Гъбичките са може би най-честата причина за вагинални инфекции, съпроводени от силен сърбеж. Те се причиняват отново от нездравословно pH, което причинява прекомерен растеж на тези микроорганизми. 

Гъбичките се причиняват и при промяна в хранителния режим, стрес, небезопасен секс, антибиотици, диабет и много други. 

Полово предавани заболявания

Ако получите силен сърбеж във вагиналната област, първото, което трябва да обмислите е дали нямате полово предавана инфекция. Затова е най-добре да се консултирате с лекар веднага. 

Сърбеж може да се причини от гъбични инфекции, хламидия, трихомониаза, херпес, гонорея и още много други. Затова навременното лечение от голямо значение.

Контактен дерматит

Контактният дерматит обикновено е на алергична основа. Може да е предизвикан от измиващи препарати. Затова е важно да използвате интимни сапуни и гелове с неутрално pH и без добавени аромати, за да не предизвиквате дразнене. 

Екзема

Екземата може да обхване всяка област от човешкото тяло, включително и гениталиите. Това генетично обусловено кожно заболяване се характеризира със сърбеж, лющене и лезии по кожата и лигавиците. Лечението обикновено включва кортикостероиди.

Бактериална вагиноза

Една от водещите причини за вагинален сърбеж е вагинозата. Тя представлява бактериална инфекция, дължаща се отново на промени в нивата на деликатното pH на вагината. Разрастването на болестотворните бактерии в областта на вагината предизвиква сърбеж, освобождаване на течение, дискомфорт, лош мирис.

Коментирай