Здраве и красота

Натурални трикове срещу мазна кожа

Как да премахнем лъщенето и омазняването на кожата?

01.09.2015г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мазната кожа е много неприятен проблем. Непрекъснато лъщи, никакъв грим не може да се задържи върху лицето, създава дискомфорт и притеснение. 

Какво да направите, за да премахнете лъщенето?

Лимонов сок

Това е изпробван домашен трик срещу мазна кожа. Смесете една чаена лъжичка прясно изцеден лимонов сок със студена вода. Изплакнете кожата с тази смес. След около 15 минути измийте с глицеринов сапун. 

Лимоновият сок и глицериновият сапун ще направят кожата ви по-малко мазна с времето. Правете това всеки ден. Рецептата се използва в разкрасителните процедури още от древността. 

Масаж с ябълки

За да се отървете от лъщящата и мазна кожа, направете го по естествен път. Корите от ябълка могат да ви помогнат за този ужасен проблем. 

Разтрийте ги върху лицето си добре. Оставете лицето така за 1 час преди да изплакнете с чиста вода. Ще се убедите как кожата ви става по-мека и гладка без излишен себум след няколко дни. 

Скраб с бадеми и мед

Смесете малко количество счукани бадеми с малко мед. Разтривайте леко пастата върху кожата на лицето. Оставете да подейства за около 15-20 минути и след това обилно изплакнете. 

Снимка: iStock

Скраб с алое вера и овесени ядки

Смесете малко овесени ядки с ½ чаша алое вера. Разтрийте върху кожата. Отново оставете 15 минути да подейства преди да изплакнете.

Съвети

Избягвайте ексфолианти, ако имате проблематично акне. Това може да влоши възпалението още повече и да раздразни кожата. Да не говорим, че я пресушава. 

Избягвайте грима, особено плътните фон дьо тени, които запушват изцяло кожата и я карат да се омазнява още повече. Те запушват порите и създават условия за свръхсекреция на себум.

Избягвайте тежки сирена, пържени и сладки храни. Те предизвикват допълнително омазняване на кожата. 

Коментирай