Здраве и красота

Най-абсурдните и лоши съвети за отслабване

Не ги следвайте, ако искате наистина да отслабнете!

08.09.2015г. / 18 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако търсите съвети за отслабване, трябва да знаете, че има и такива, които изобщо няма да ви помогнат. 

Хората са склонни да опитат диета или съвет, който е помогнал на приятел. Вярно е, че препоръката е най-добрата гаранция за успех, но това не означава, че трябва да се доверявате на всичко, най-вече на митове и легенди. 

Кои са най-лошите диетични съвети и твърдения, които никога не трябва да следвате?

„Въглехидратите са лоши. Трябва да ги премахнете от диетата си, за да отслабнете!“

Истината: най-добре ще направите, ако изключите наситените захари, бързо разграждащите се въглехидрати, които причиняват рязко повишаване на кръвната захар. Това са сладкишите, шоколадът, белият хляб.

Това не означава, че бавно разградимите въглехидрати са вредни, напротив. Ако наблегнете на бобовите и пълнозърнестите храни ще се убедите какъв добър резултат за фигурата ви ще има това.

„Ако тренирате, можете да си позволявате да ядете каквото си искате!“

Истината: калорийният прием и тренировките вървят ръка за ръка. Представете си, ако се тъпчете с абсолютно всичко, което ви се прииска колко много трябва да тренирате, за да изгорите всички излишни калории?

Вероятно часове наред!

„Ако пиете повече вода ще отслабнете по-бързо!“

Истината: водата е важна част от диетата на всеки човек. Тя има пряко отношение в процесите в клетките, извеждането на токсините, водно-солевия баланс в организма и още много други взаимодействия. 

Най-общо казано, трябва да сте добре хидратирани, за да сте здрави.

Но по-голямото количество вода не ви прави нито по-здрави, нито по-слаби. Дори може да натовари бъбреците, да разтвори важните електролити в организма, отговорни за „комуникацията“ между мускулната и нервната тъкан.

От това може да пострада и кръвното ви налягане. При твърде голям обем течности в тялото не само че можете да повишите кръвното налягане, но можете да повишите и риска си от водна интоксикация.

Едно е сигурно – няма да отслабнете!

Снимка: iStock

„Хапчетата за отслабване помагат.“

Истината: вярно е, че някои медикаменти за отслабване са ефективни, но както всички лекарства, така и те имат странични ефекти. Помислете си струва ли си да рискувате здравето си вместо да си наложите здравословен режим на хранене, съчетан с приятни упражнения? 

Свързани статии

„Соковете помагат за пречистване и отслабване.“

Истината: пресните плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти, витамини, минерали и фитонутриенти. Всички тези хранителни вещества помагат за доброто регулиране на процесите в организма и стимулират метаболизма.

Но това не означава, че можете да разчитате изцяло на соковете, за да отслабнете. Липсата на протеини и незаменими мастни киселини може сериозно да застраши здравето ви. А и този начин на хранене не е добра дългосрочна перспектива.

„Ако консумирате бедна на мазнини храна, ще отслабнете по-лесно.“

Истината: всъщност, мазнините помагат на отслабването, колкото и напоследък да ги сочат като основен причинител на затлъстяване.

Мазнините са необходими на клетките. Те не могат да функционират и регенерират клетъчните си стени без есенциалните мастни киселини. Освен това, дори наситените мазнини са необходими в малки количества. 

Коментирай