Здраве и красота

Билки и подправки, които ни правят по-красиви

Люти чушки за борба срещу бръчките

03.09.2015г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подправките и билките играят съществена роля в любимите ни готварски рецепти. Но тези природни чудеса могат да бъдат нашите малки тайни за красота. Много от тях съдържат антиоксиданти, противовъзпалителни съединения, важни витамини. Вижте някои от тях и какво е тяхното приложение.

Лайка за успокояване на кожата

Лайката е чудесна билка, която може да ви отърве от подпухналите очи. След като премахнем нежеланите косъмчета, кожата ни често се зачервява, подува, сърби или лющи. За тези кожни раздразнения отново може да ползвате лайка.

Сварете си няколко пакетчета от билката и ги прилагайте като компрес върху засегнатите места. Лайката съдържа естествени противовъзпалителни съединения, които успокояват кожните раздразнения.

Люти чушки за борба срещу бръчките

Лютите чушки се грижат не само за изгарянето на излишните калории, но и за здравето и младостта на кожата ни. Те са богати на витамини А и C, които помагат в борбата със свободните радикали, предотвратяват разрушаването на колагена.

Лютите чушки са богати и на съединение наречено капсаицин, което действа предпазващо срещу увреждането причинено от ултравиолетовите лъчи. Ето защо хапвайте от тях по-често.

Чесън за здрава коса

Чесънът е един от най-добрите натурални лекове при косопад. Въпреки острия си аромат, той е богат на една много важна аминокиселина – цистеин. Благодарение на нея космените фоликули стават по-здрави, добре подхранени и косата ви бързо може да възстанови своите здравина и гъстота. Ако страдате от косопад, натъркайте засегнатите места със скилидка чесън (предварително разрязана на две). Оставете да действа около 40 минути и след това измийте косата си както обикновено.

Свързани статии

Канела за сияен тен

Канелата е не само ароматна, но и богата на антиоксиданти. Препоръчва се да добавяме от нея към напитките и ястията, не само, когато сме на диета, но и за да постигнем един блестящ тен на кожата си. Не забравяйте, че тя може да бъде и част от вашите домашни маски за лице.

Семена от копър за здрави коса и кожа

Ако страдате от кожни раздразнения или искате да заздравите косата си, купете семена от копър. Счукайте няколко зърна и ги залейте с гореща вода. След няколко минути ще получите отвара. Оставете да се охлади и приложете върху кожата като компрес или изплакнете косата си (най-добре е на току-що измита и влажна коса).

Снимка: istock

Коментирай