Здраве и красота

3 грешки при веган диетата

Допускате ли ги?

04.09.2015г. / 07 31ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много хора избират веганската диета като начин на хранене. Някои го правят от лично убеждение, други за да отслабнат.

Каквито и да са подбудите за това, има някои често срещани грешки, които мнозина допускат по отношение на веганската диета. Кои са те?

Липса на пълноценни храни

Не си мислете, че като започнете да избирате веган продукти, но преработени, това няма да се отрази на здравето ви. Напротив!

Вместо да купувате преработени веган хлябове, веган пълнозърнести бисквити, веган майонеза, веган сирене, веган бонбони, наблегнете на истинските храни.

Ако ядете повече пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови растения и други суперхрани, няма да имате здравословни проблеми.

Приемате много малко калории

Растителните храни съдържат много по-малко калории, от които и да е други продукти. Това е и причината да се чувствате по-уморени, без енергия, без настроение. Ако страдате от подобни симптоми, трябва да промените диетата си.

Включете повече заместители на месото и млечните продукти. Протеините и мазнините са жизненонеобходими на организма, за да функционира правилно.

Избягване на мазнините

Като заговорихме за протеини и мазнини, трябва да подчертаем функцията на полезните мазнини за организма.

Мазнините и мастните киселини играят важна роля за изграждането на клетката, възстановяването на мембраните й и пропускливостта й, а оттам и възможността й за комуникация с околните клетки и тъкани.

Веганската диета крие риск от намаляване приема на мазнини, което е опасно за организма. За да си ги набавите, яжте повече сурови семена, ядки, плодове, зехтин, авокадо, кокосово масло. Не живейте само на зеленчуци и плодове.

Често хората пренебрегват глада си, особено жените, които искат да отслабнат. Така обаче не правите услуга на тялото си. То изпада в състояние на дистрес и се стреми да погълне всяка калория, която постъпи, за да се самосъхрани.

Затова не се учудвайте, ако въпреки гладуването ви се лепят излишни калории и тлъстинки тук-там.

Вместо да се мъчите излишно, когато усетите глад, хапнете един плод и изпийте чаша вода. Така ще се предпазите от консумация на нещо преработено и вредно, макар и представено като „веган“ в търговските мрежи.

Коментирай