Здраве и красота

За какво помага лукът?

Чудесен е при изгаряния

04.09.2015г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-често консумираните зеленчуци е лукът. Той прави по-богати ястията, по-вкусни и ароматни. Също така е богат на много витамини, минерали и има редица лековити действия. Запознайте се с някои от тях.

При висока температура

Лукът е идеално средство за намаляване на високата температура, особено при деца. Ако детето ви е болно и има нужда да свалите температурата, наситнете една глава лук, напръскайте я с оцет и поставете в марля. Приложете марлята върху челото. Също така може и да поставите от него в чорапки, които да обуете на крачетата.

При изкълчвания

Изкълчванията не само са болезнени, но често са съпроводени с отоци. За да облекчите неразположението, нарежете една глава лук на колелца, поставете го върху памук и след това върху засегнатото място. Завържете, но не много стегнато с бинт. Оставете да действа за няколко часа. След това ще видите как отокът е изчезнал. При необходимост повторете тази грижа.

Спрете кървенето

Може да звучи странно, но лукът може да намали кървенето при малки ожулвания. Сложете върху засегнатите места няколко кръгчета лук и оставете да действа за няколко минути. Освен че ще спре кървенето, лукът ще намали и риска от появата на инфекции.

Чудесен при изгаряния

Ако страдате от слънчево изгаряне или друго повърхностно такова, всичко което трябва да направите е да поставите върху раната няколко резена лук за няколко минути. Това ще отнеме от топлината и болката.

Лечение на кашлица

Сокът от лук е един от най-добрите за облекчаване на кашлица. Направете си сок от зеленчука и го подсладете с мед. Взимайте от този еликсир 3-4 пъти дневно.

Свързани статии

При болки в ушите

Болките в ухото са неприятни и упорити. Ако не разполагате със специални капки, поставете в ухото за няколко минути парче лук. Бъдете внимателни! Не бива да го поставяте дълбоко в ушния канал.

Ухапване от насекоми

Ако ви ухапе паяк, комар или ви ужили пчела/оса, поставете на засегнатото място малко парче лук. Това ще намали подуването, болката и сърбежа.

Коментирай