Здраве и красота

Домашни масла за сиви коси

Край на белите коси

21.09.2015г. / 07 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не харесваме бръчките, които се появяват върху кожата ни, но още повече не харесваме белите коси. Начинът на хранене, здравословното състояние, стресът, генът, са част от обстоятелствата, които могат да са причина за ранното побеляване на косите. Днес споделяме две уникални билки, които да бъдат вашите естествени багрила срещу белите коси (подходящи са предимно за тъмни коси).

Сушени листа от къри

Купете си сушени листа от къри и ги смелете на фино брашно. В малка тенджера сложете 200 мл зехтин или кокосово масло, а към тях добавете 4 препълнени супени лъжици от смлените листа. Щом сместа заври, оставете я на котлона за 2 минути, премахнете и поставете да се охлади. Прецедете маслото и го съхранявайте в буркан на сухо, хладно и тъмно място.

Един или два пъти седмично преди да измиете косата си, с леки масажни движения нанесете от маслото в корените на косата. Оставете да действа 40 минути (може да увиете косата си с кърпа) и след това измийте косата както обикновено.

Амла

Амлата също е едно чудесно растение, което често се използва в аюрведа за разкрасяване и заздравяване на косата. С нейна помощ също се намалява видимостта на белите коси, тъй като тя е естествено багрило. В стъклен буркан смесете амла на прах с малко количество розова вода и етерично масло, което ползвате за подхранване на коса (например масло от бадем или зехтин). Оставете сместа за 5-6 дни и след това прецедете маслото.

Свързани статии

Вечерта преди деня, в който ще миете косата си, нанесете върху нея маслото. С времето ще видите как белите коси потъмняват, а косата ви е здрава и жизнена.

И с двата вида сушени билки може да си правите маски на косите като към тях добавите малко количество вода. Пастата се нанася в корените и след 30 минути косата се измива както обикновено.

Коментирай