Здраве и красота

3 билки използвани в миналото като контрацептиви

Джодженът е една от тях

08.10.2015г. / 16 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В наши дни има редица методи за контрацепция. Най-често използваните са противозачатъчните хапчета, мъжки и дамски презервативи, поставяне на диафрагма във влагалището. В миналото също са били използвани презервативи, но са се и приемали някои билки под формата на отвара, за които се е смятало, че намаляват риска от нежелана бременност. Ето някои от тях.

Нийм

Растението нийм е наричано още индийски люляк. В миналото е било широко използвано за контрол на раждаемостта, както при жените, така и при мъжете. Някои изследвания доказват, че маслото от нийм може да забави подвижността на сперматозоидите.

Но използването на нийм като метод за контрол на раждаемостта не засяга производството на сперматозоиди или либидото. Освен че намалява риска от нежелана бременност, билката осигурява една естествена защита от вагинални инфекции, поради своите антибиотични, антивирусни и имуностимулиращи свойства.

Джоджен

Ароматната билка е от семейството на ментата и също е била използвана за контрол на раждаемостта още от древните гърци и римляни.

Тази билка работи като естествено средство за стимулиране на менструалния цикъл, но може да предизвика и помятане. В древни времена е била приемана под формата на отвара.

Свързани статии

Корен от син кохош

Третата билка, която се е използвала още от древни времена за предпазване от нежелана бременност е корен от син кохош. Тя има способността да стимулира месечния цикъл, но и да предизвиква маточни контракции.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
А за канелата какво ще кажете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар