Здраве и красота

Кои части от тялото никога да не пипаме с ръце?

Криещи риск от лесно заразяване зони на тялото, които не трябва да докосваме с мръсни пръсти

06.10.2015г. / 15 28ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Обикновено не се притесняваме да докосваме всички части на тялото си с ръце. То си е наше и можем да си го пипаме колкото искаме. Що се отнася до пренасяне на микроби и инфекции, най-често отдаваме значение само на външните фактори.

Да, обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Пръстите и ръцете ни са едни от най-големите причинители на инфекции. С тяхна „помощ“ разнасяме бактериите като им позволяваме да навлязат вътре в организма ни.

Затова има някои части на тялото, които трябва да останат табу за ръцете ви, дори когато са измити, защото заради съприкосновението с околната среда микроорганизмите много бързо полепват по ръцете.

Ушите

Хората докосват ушите си непрекъснато и най-често го правят неволно, докато говорят, слушат, гледат нещо или просто защото ги сърби.

Ушният канал обаче е директен вход за бактериите към вътрешността на организма. От вътрешната страна на ушния канал има лигавици, които допълнително създават подходяща за развитие на бактерии среда.

Затова когато ви засърби ухото се уверете, че първо сте измили ръцете си преди да посегнете да се почешете.

Очите

Не търкайте очите си с мръсни ръце. Не само можете да ги възпалите като ги замърсите с бактерии, но дори можете да се заразите с грип!

Грипът не навлиза в организма само през устата. Очите са „идеален вход“ за болестотворните микроорганизми. Ако болен от грип човек кихне срещу вас и уцели очите ви, заразяването ви е в кърпа вързано.

Вътрешността на носа

Вътрешната страна на носа, която много хора така старателно обхождат с показалец, също е покрита с лигавици. Влажната среда създава предпоставка за размножаване на бактериите, които внасяте с мръсните си ръце.

Устата

Още от деца ни се повтаря да не си пипаме устата с мръсни ръце. Тя е най-големият и лесно достъпен вход за микроорганизмите.

Въпреки това страшно много хора неволно пипат устата си, докато вършат нещо друго. Според проучванията, човек докосва устата си средно по 23,6 пъти в час, пише prevention.com. Това е истински проблем, който е в основата на огромен процент от общата заболеваемост на планетата.

Анусът

Анусът може и да не е най-чистото място в нашето тяло, но докосването му с мръсни ръце крие рискове. Чрез ръцете си ние можем да предадем несвойствени за ануса бактерии, които да ни разболеят.

Другата възможна опасност е да разнесем бактерии от ануса към други части на тялото. Бактериите, характерни за ануса или така наречените фекални бактерии, сами по себе си не са вредни, когато са си на мястото.

Ако обаче ги разнесем по други места от тялото с ръцете си, тогава може да се появи проблем. Затова е задължително ръцете да се измиват след всяко изхождане.

Лицето

Направете всичко по силите си, за да отвикнете от докосването на лицето. Така значително ще намалите риска от инфекции и заразяване.

Снимки: iStock

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
Веско ( преди 8 години )
Мисля секса направо отпада като манипулация с тезо ограничения :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 1 rate down comment
Данчо от жк"Мла ( преди 8 години )
Моя зъболекар ми каза че в устата на човек има много повече микроби,отколкото в гъзъ му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар