Здраве и красота

Естествени методи срещу вагинална гъбична инфекция

Как да преборим вагиналните гъбички по натурален път?

21.10.2015г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гъбичните инфекции на вагината са едни от най-често спохождащите повечето жени. Обикновено лечението на гъбичните инфекции е комбинирано – перорални таблетки, вагинални таблетки и мазила.

Има обаче и немалко природни методи за лечение на гъбични инфекции, които са много ефективни. Кои са те?

Чесън

Чесънът е природен антибиотик. Той има мощни противовъзпалителни, антиалергични и противогъбични свойства. Най-добре е да го консумирате суров, за да се възползвате максимално от ефективността на активните му вещества.

Някои жени прилагат локално лечение със скилидки чесън, увити в стерилна марля, превърнати във вагинални таблетки. Но този вид лечение е с противоречив характер и употребата му е спорна.

Невен

Мазилата с екстракт от невен са друг добър метод за борба с гъбичките. Невенът освен това се изписва и за лечение на възпаления по кожата, причинени от стрептококи, най-вече при кърмачки с възпалена кожа по гърдите.

Тинктурата и етеричните масла от невен могат да се прилагат локално срещу гъбични инфекции и дрожди.

Палмово масло

Сместа от етерични масла от лимонена трева, чаено дърво и палмово масло е много силно и ефикасно средство срещу гъбични и гнойни инфекции по кожата и лигавиците. Препоръчва се при жени с хронични гъбични инфекции, както и за техните интимни партньори.

Снимка: iStock

Пробиотици

Пробиотиците са модерен метод за борба с нарушената флора, както в червата, така и във вагината. Проучванията показват, че нарушенията в баланса на полезните бактерии в организма и кожата предразполагат към развитие на инфекции.

Затова приемът на пробиотици не само няма противопоказания, но е и задължителен при доказан проблем. Ако не искате да пиете хранителни добавки, просто включете кисело мляко в ежедневното си меню. То е богато на полезните лактобацили, възстановяващи баланса в организма.

Червени боровинки

Червените боровинки спомагат за прочистване на пикочните пътища от инфекции, но помагат и при наличие на гъбични инфекции.

Честата консумация на червени боровинки под всякаква форма облекчава паренето, сърбежа, болките, спазмите в интимната област. Сокът от червени боровинки има свойството не само да прочиства, но и дългосрочно да предпазва от поява на нови инфекции поради диуретичното си действие.

Кокосово масло

Кокосовото масло е богато на противогъбични вещества. Най-мощните му съставки и активни вещества са каприловата, лауриновата и каприновата киселини. Те спомагат за неутрализирането на гъбичните микроорганизми.

Мажете интимната област с кокосово масло всяка вечер. Ако е възможно правете го по няколко пъти на ден. Важно е да продължите лечението с кокосово масло най-малко 2 седмици. Ако преустановите по-рано, рискувате инфекцията да рецидивира.

Масло от чаено дърво

Както споменахме, етеричното масло от чаено дърво също има силни антимикотични свойства. Можете да мажете вагиналната област с масло от чаено дърво или с разтвор от него и топла вода. Правете това 2 пъти на ден.

Коментирай