Здраве и красота

Какво да консумирате при болки в гърлото?

Лимонов сок и мед

29.11.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много плодове, зеленчуци, билки и подправки, богати на антиоксиданти, могат да намалят риска от настинки или грипни състояния. Някои от тях имат и положително въздействие върху болното гърло, ето защо се препоръчва, когато сме болни, да консумираме повече от тях. Вижте кои са.

Банани

По време на настинка или грип плодовете са повече от препоръчителни. Меки, лесни за преглъщане и щадящи гърлото са бананите. Също така тези плодове са с нисък гликемичен индекс, но богати на витамин В6, калий, и разбира се, витамин С, което ще помогне за по-бързото възстановяване.

Пилешка супа

Когато не сме във форма се препоръчва да консумираме питателни, но същевременно по-леки храни, като пилешката супичка. Ето защо винаги, когато сме настинали или грипът ни е повалил, хапваме супа от пилешко месо, обогатена с полезни зеленчуци като моркови, лук, целина, ряпа, картофи и чесън. Всички тези съставки, особено чесънът, ще засилят възстановителните сили на организма ви.

Лимонов сок и мед

Това е възможно една от най-здравословните комбинации, особено за тези дни, в които имате болки в гърлото. Благодарение на нея ще намалите възпалението, болката, ще намалите отделянето на храчки и най-вече ще засилите имунитета.

Ако обичате вкуса на джинджифил може да добавите към меда и пресния лимонов сок настърган корен от джинджифил. Той има силно противовъзпалително действие, но също така ще намали и болката.

Варени моркови

Морковите са превъзходна храна за дните, в които сте настинали имате неразположение в гърлото. Пригответе ги на пара или запечени, тъй като пресни могат допълнително да раздразнят гърлото ви. Хапвайте моркови и защото те ще доставят на организма ви хранителни вещества, сред които витамин А, витамин С, витамин K, фибри и калий.

Свързани статии

Зеле

Приготвено на яхния, фино нарязано или консумирано под формата на пресен сок, зелето ще достави на организма ви витамин С, сяра, витамин К и други антиоксиданти. Зеленчукът има силни противовъзпалителни свойства и дори може да облекчи главоболието.

Канела

Ароматната подправка е една от най-добрите, когато страдате от болки в гърлото. Добавяйте от нея към чайовете и топлото мляко. Канелата не само ще намали неразположението ви, но и ще облекчи кашлицата, ако страдате от такава.

Коментирай