Здраве и красота

Топ 10 съвета за отслабване, различни от диета

Кажете „не“ на диетите!

26.11.2015г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много хора не успяват да се задържат на определен хранителен режим. Диетите са трудни за спазване, а и често резултатите са временни.

Вместо да се мъчите над точно определени менюта и да броите калориите, спазвайте няколко полезни съвета в дългосрочен план и ще успеете да се отървете от излишното тегло. По този начин йо-йо ефектът няма да се случи, а фигурата ви ще ви е благодарна.

1. Избягвайте да похапвате лакомства. Храненето трябва да е в точно определено време. Между храненията естествено има и междинни закуски, но те не трябва да са безразборни, защото всяко поглъщане на храна носи на организма допълнителни калории.

2. Променете хранителния си режим. Въведете ред. Определете в кои часове на деня ще се храните. Важно е закуската, обедът и вечерята да се случват по едно и също време. Така тялото настройва „часовника“ си и започва да работи в синхрон. Метаболизмът се засилва и редукцията на килограми е налице.

3. Яжте определени храни в определено време. Важно е храненето да е обмислено. Например, протеините трябва да се ядат 30 минути преди или след тренировка. Така мускулите се захранват и възстановяват. Мазнините се изгарят по-качествено и отслабването се случва плавно.

Закуската не трябва да се пропуска. Тя е механизмът, който засилва метаболизма през целия ден. Хапвайте нещо пълнозърнесто или богато на сложни въглехидрати на закуска, за да имате енергия през деня.

4. Добавете зелен чай към менюто си. Той е богат на антиоксиданти и увеличава скоростта на метаболизма. Беден е на калории, което го прави идеална напитка през целия ден.

5. Намалете калориите на всяко хранене. Недейте да гладувате, просто намалете порциите. Така ще започнете да слабеете без да се лишавате от храна. Според много изследвания, за да бъде успешен един хранителен режим, той преди всичко трябва да носи удоволствие.

Когато тялото е под влияние на силен стрес, ефектът не е положителен или ако е, то е временно.

6. Водете си дневник. Това помага да сте наясно какво и колко точно ядете. По този начин и контролът ще е по-качествен.

7. Наблягайте на салатите. Те са вкусни, разнообразни, пресни и полезни. Като запълвате стомаха си с повече пресни салати, няма да ви остава място за изкушения. А и през останалото време ще ви се яде нещо по-малко, защото фибрите в зеленчуците дават ситост за по-дълго.

8. Упражнявайте се леко. Не е необходимо да прекарвате часове наред в тренировъчната зала. Важно е да правите упражнения вкъщи и то не повече от 20-30 минути на ден. Другото важно е да спазвате едно просто правило – ако се упражнявате 30 секунди, дайте на тялото си също толкова време за почивка преди следващото упражнение.

Свързани статии

Така натоварването е най-ефективно и мускулите взимат своето време за почивка и възстановяване. По този начин изгарянето на калории е най-добро.

9. Спрете да ядете късно вечер. Последното ви хранене вечерта трябва да е поне 4 часа преди лягане. Така организмът ще има достатъчно време да преработи храната без тя да полепва на неприятни места под формата на мазнина.

10. Награждавайте се от време на време. Правете го разумно без да прекалявате. Имате право на един бонбон в седмицата или пък на парче неустоим чийзкейк. Всеки има своите моменти. Вие също не се лишавайте напълно от удоволствията на живота. Иначе успехите биха били непосилни.

Снимки: iStock

Коментирай